Patreides Creative Commons License 2013.04.11 0 0 2056

- Katie Melua's talking about Eva Cassidy
- What a Wonderful World (duet, UK Top 40 chart list topper, 2007)
***
Bob Thiele (George Douglas néven) és George David Weiss dalát Louis Armstrong énekelte először 1967-ben. A technika segítségével most Katie énekli Eva Cassidy-vel, aki 1996-ban hunyt el rákban. A duet-single 2007-ben a karácsony előtti héten vezette a brit slágerlistát. A lemez összes bevétele a Brit Vöröskereszt számlájára ment.
***
Katie Melua 17 éves, amikor - elég későn - az iskolában elkezd gitározni tanulni, az első gitárt Luke Pritchard (The Kooks) adja a kezébe.
Ekkoriban fedezi fel Eva Cassidy albumát. Ez az album megváltoztatja Katie életét, teljesen lenyűgözi, hogy létezik ma is olyan előadó, aki egy szál gitárral ilyen zenét csinál, így énekel, és bátran a maga képére alakítja a feldolgozott dalokat is. Elmondja Luke Pritchardnak, hogy Eva Cassidy koncertjére mindenképpen el kell menniük egyszer. Amikor Luke közli vele, hogy ez bizony nehéz lesz, mert Eva Cassidy pár évvel azelőtt 33 évesen bőrrákban elhunyt, a hír Katie-t teljesen összetöri. Rövidesen megírja legelső gitáron készült dalát, a Faraway Voice-t, Eva Cassidy emlékére.
Két héttel ezután egy neves zenei producer érkezik az iskolába meghallgatást tartani. Katie Melua sohasem hallott még róla, a neve Mike Batt (a hetvenes években ő írta a Wombles-dalokat, ő írta és vezényelte a Caravans című Anthony Quinn film zenéjét, a dalait olyan előadók énekelték, mint Art Garfunkel vagy Agnetha Fältskog, és ő állt a Vanessa-Mae "project" mögött is.) Mike Batt az utóbbi években megírt dalainak turnéjához ekkoriban rakott össze egy együttest (benne Henry Spinetti dobossal és Jim Cregan gitárossal, utóbbi korábban sokáig Rod Stewart zenekarvezetője volt), és Mike-nak már csak egy Eva Cassidy stílusában előadni tudó énekes hiányzott. A hosszú meghallgatás vége felé lépett be a terembe egy kicsi, sötét hajú kislány egy nagy gitárral, Katie Melua, aki az utolsó pillanatban úgy határozott, hogy a nemrég megszületett első komoly dalát adja elő, a Faraway Voice-t. És Mike Batt az első néhány sor elhangzása után tudta, hogy a keresés véget ért... Nem csak megfelelő énekest talált, de egy dalszerzőt is.
Nemsokára szerződést ajánlott Katie-nek, a menedzsere lett, és 2002 vége felé elkezdődött a közös munka...
...
...A 2007-es év, és egy jótékonysági kislemez a UK Top 40-es single listán végre az első helyet is meghozza Katie-nek. Előző évben egy televíziós műsorban Katie Melua a technika segítségével (egy "duet impossible" keretében) együtt énekelhet példaképével, Eva Cassidy-vel. A produkció hatására az Eva Cassidy lemezeit gondozó cég, valamint Eva Cassidy édesanyja felvetik az ötletet, hogy a Brit Vöröskereszt javára és Eva emlékére kiadhatnának egy hasonló duet-kislemezt az Egyesült Királyságban úgy, hogy a bevétel teljes egészében a Vöröskereszt számlájára folyik.
A kiválasztott dal a What A Wonderful World, amelynek fennmaradt egy Eva Cassidy által felvett, de ki nem adott stúdió-felvétele, valamint erről a dalról egy élő koncerten készült Eva Cassidy videó is. Katie elkészíti a felvételt a stúdióban, majd a technika segítségével elkészítik a duettet. Az egyik nagy bevásárlóközpont-üzletlánc pedig vállalja a kislemez terjesztését.
Közben az egyik nagy brit bulvárlap internetes kiadásának hölgy-újságírója kampányt hirdet, kb. az "akadályozzuk meg Katie Melua első helyét a UK Top 40-en" címmel. Az erőfeszítése sikertelen, a Katie Melua/Eva Cassidy duett, a What A Wonderful World vezeti a brit listát a karácsony előtti héten.