Pompiere Creative Commons License 2013.04.10 0 0 10900

Néhány tapasztalat kezdőként:

A hugommal közösen kutatunk, de ő sokkal több felmenőt derített fel mint én. Az idén kezdtük el és már közel 300 fős a családfa. A kutatás a szépszülőkig teljeskörű lesz, ha a jóisten is úgy akarja. Az a szerencsénk, hogy az őseink egy jól behatárolható területen éltek (Szeged III.) Ezért szinte egy anyakönyvi területet elég volt feldolgozni. Igyekszünk felkutatni azt is, hogy hová esnek azok a helyek, amelyek az anyakönyvekben címként vannak beírva. Ez annyiban bonyolult, hogy az '50-es évekbeli község alakításoknál a valamikori kapitányságok területe ma több község területére esik. Pl. ez ügyben ma voltam a földhivatalban, de ott nincsenek meg a házszámváltozási jegyzékek. Viszont pl. a szegedi múzeumban most van egy kiállítás a szegedi tanyákról és ott ki van állítva egy régi térkép, amelyen be vannak jelölve a birtokhatárok és a kataszteri szelvények száma. Most ezen is munkálkodunk, hogy arról a térképről szerezzünk egy másolatot.

Óriási élmény eljárni a levéltárba és ott böngészni (újra és újra átnézni) azokat az anyakönyveket amelyekben nekünk értékes adatok lehetnek ill. belenézni olyan nyilvántartásokba amelyekben felfedezhető őseink neve. Óriási élmény azt megtudni, hogy ükapám testvére - írástudatlanként - a tanyájában iskolát "rendezett" be és az addig működött is amíg a '20-as 30-as években a tanyai iskolaépítések meg nem kezdődtek. És még sorolhatnám, hogy mi minden derült ki eddig.

Egy baj van csak: a családkutatás rettentően időigényes. De hát ez ilyen.

És végül a kérdésedre válaszolva egy történet ami nem egészen egy hete esett meg:

Régóta "rágtuk" már a témát, hogy meg kellene keresni anyai nagyapánk nővérének a családját ill. ezzel együtt dédanyánkat, akit még a '70-es években vittek el magukhoz az ország másik végébe. Felmerült néhány ötlet, IWIW, stb. és aztán 2013. április 4-én este ez történt:
Hugom "felütötte" a neten az online telefonkönyvet és tárcsázta a sorban az első telefonszámot. A párbeszéd kb. a következőképpen zajlott:
- Jó estét kívánok. X.Y. vagyok Szegedről. Családfakutatás céljából érdeklődnék, hogy nincs-e véletlenül egy Y.Z. nevű rokona, aki Csongrád megyéből származott el valamikor régen.
- Jó estét kívánok. A.B. vagyok. Igen van! Mindjárt adom is neki a kagylót.

Nos, így kerültek elő - az első telefonhívásra, aminek az esélye szinte nulla - édesanyám unokatestvérei, akikkel közel negyven éve megszakadt a kapcsolat. És ezzel együtt megnyílt az a lehetőség is, hogy nagyapám nővére ágán is teljes legyen a családfa ága.

Úgyhogy én is arra bátorítok mindenkit, hogy ha akad egy kis szabad ideje akkor vágjon bele ebbe a nagyon időigényes de kellemes szórakozásba.

Előzmény: duccio (10899)