caterina3 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 10896

Sziasztok! Fogyasztóvédelmi jellegű jogi kérdésem lenne.

 

Idős Édesanyám rendszeresen (naponta) vásárol többek közt egy Aldi üzletben. Mivel ez esik legközelebb a lakásunkhoz, ide többnyire már más helyen megvett termékekkel a húzókocsijában érkezik (nyilvánvalóan arra törekszik, hogy mindent ott vegyen meg, ahol az ár a legkedvezőbb). Valójában ez nem okozhat vitás kérdést, mert az Aldinak saját termékei vannak, mást pedig -- kevés kivételtől eltekintve -- gyakorlatilag nem is árusít. A bejáratnál (ha van ott éppen) Anyukám jelezni szokta az egyenruhás biztonsági őrnek, hogy van nála máshol vásárolt termék, és nem szokták ezt kifogásolni. Az üzletben sincs olyan felirat kifüggesztve, hogy ne vihetne be máshol vásárolt árut.

 

Mégis rendszeres, hogy az egyik civil ruhás biztonsági őr (konkrétan egy bizonyos személy), ha ő van ott, követi Anyut az üzletben, ma pedig azt is megtette, hogy amikor Anyukám ment fizetni, telefonon odaszólt a pénztáraknál lévő kollégájának, hogy nézze át Anyukámat, aki meg is nézte emiatt a nála lévő húzós bevásárlókocsit. Természetesen egyéb helyen vásárolt termékek voltak benne, amit blokkal is igazolni tudott, de az egész eljárást kifogásolom alapjaiban, mivel már a gyanúsítás is rendkívül megalázó és indokolatlan jelen esetben. 

 

Úgy vélem, önmagában az, hogy valakinél van egy teli szatyor vagy táska, nem lehet arra indok, hogy megnézzék, amennyiben nem követ el semit, nem tesz el valamit, stb. Mi a véleményetek erről? Nekem ez túlkapásnak tűnik, és panaszt szeretnék tenni. Persze a bizonyítása problematikus (mivel Anyu egyedül volt), de úgy vélem, ezt akkor sem lehet szó nélkül hagyni, annál is inkább, mert Anyu azt mondja, ez a biztonsági őr módszeresen követi őt mindig, ha ott van, ami már zaklatásszámba megy, és egyértelműen személyes ellenszenvről lehet szó.

 

Szóval: mi ennek a jogi héttere? Meddig mehet el egy biztonsági őr elvileg?