gurabli Creative Commons License 2013.04.06 0 1 1176

Sziasztok!

Ígértem, hogy részletesen leírom a tapasztalataimat, nem felejtettem el, csak nem jutottam még oda, hogy mindent összefoglaljak.

A mai nap már határozottan jobb. Persze ez mindig relatív:) Amitől tegnap legjobban féltem, hogy felmegy a lázam, az úgy látszik, hogy nem következett be (kopp-kopp), mert az este is csak hőemelkedésem volt, 37.3 fölé nem ment, ma reggeltől pedig 36.3 körül van, most is, remélem így is marad. Könnyen lehet, hogy a kórházban összeszedtem valamit, amire sajna nagy az esély, mert azért le is gyengültem rendesen a sok fekvéstől. Most is az az igazán rossz, hogy nem tudok már hogy feküdni, hogy ne fájjon a hátam. Oldalra nem igazán lehet még a rögzítő miatt, bár ha párnát teszek a két térdem közé, akkor valameddig tudok oldalt is feküdni. Meg a csípőmet rendesen leterheli a lábemelés, még akkor is, ha ezerrel összpontosítok, hogy a a combizommal emeljem a lábam. Ma már fel tudok kelni egyedül, nem kell magamnak megemelnem a lábszáram és leengedni, és visszafeküdni az ágyba is tudok egyedül. Fekve még nem nagyon tudom megemelni a lábam, főleg a graft helyén érzett fájdalom miatt, azért csak van ott egy 12 cm-s vágás. Persze ha felállok, akkor jön a jó kis véráramlás a lábfejig, ami ma már szintén nem volt olyan vészes. Tegnap még kimondottan fájdalmas volt, úgy feszítette a vádlim, de főleg a lábfejem, nem kellemes, de kibírható. Jól be is vörösödött, ma már az sem annyira jellemző.

Csinálom a mutatott tornákat az ágyban, lábfejfeszítés előre és hátra, körözés, sarok lenyom, térd behajlít, amíg a rögzítő engedi, majd láb felemel. Igyekszem minél többször felkelni (1-2 óránként), mankózok a lakásban öt percig, aztán jegelés. Holnap majd lépcsőzök is egy kicsit, meg többet mászkálok, ma még nem mertem megerőltetni jobban, főleg a hőemelkedés miatt.

 

Jegelem 2-3 óránként 20-30 percre, szedem a fájdalomcsillapítót reggel és este (lehet, hogy nem is kellene, de az orvos kimondottan utasított, hogy szednem kell fájdalomtól függetlenül), reggel a Clexane injekció hasba (már csak 29 darab van:)), ez mellett szedek még egy gyomorvédőt, hogy ne kezdje ki a gyomrom a Clexane meg a fájdalomcsillapító.

 

Hétfőn lesz térdmozgató gépem is, erősen ajánlotta az orvos. Mondtam, hogy volt akinél arra gyanakodtak, hogy a gép okozhatta sikertelenséget, de azt mondta, hogy nem kell ettől tartanom, a helyesen használt gép a jól beültett graftban nem tehet kárt, az a graft, ami a gép miatt nem épül be, az később biztos megsérült volna. Emígy ő is mondta, hogy megoszlanak a géppel kapcsolatos vélemények, hogy mennyire hasznos, de mivel nem egyértelmű, hogy segít-e vagy sem, ezért ő úgy látja, hogy gyorsabban és könnyebben épülnek fel azok, akik egy-két hétig használták a gépet.

 

A vezetett érzéstelenítésről csak jót tudok mondani és mindenkinek ajánlani. Nem kell a gerincet szurkálni, ami azért nem hátrány és nem kell altatni mellette. Majd erről is írok részletesebben.

 

Annyira jó túl lenni a műtéten, most már tudom, hogy minden nappal előrébb vagyok a gyógyulás hosszadalmas útján.