Feriba51 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 84190

A kész pálinkát azért hígítod, mert idejében leállsz és nem főzöd addig, amíg nem kéne hígítani. Bizonyosan tudod miért.

 

A deflegmáció pedig jelen van minden rendszerben, minden párlási folyamatban, kisebb nagyobb mértékben. Na, ennek  a növelése segít a nagyobb alkoholfokú párlatok eléréséhez. Ilyenkor tisztább a párlat, kevesebb a "dzsuva". A gond csak ott van, hogy a "dzsuvához" tartoznak azok az íz, illat hordozó elemek is. Ezért egy komoly deflegmációval rendelkező rendszer, kétszeres főzés után már egy elég tiszta alkoholt ad kevés íz és aroma anyaggal.

 

Egy adott rendszernél pedig a deflegmáció hatása nagyon befolyásolható a tüzeléssel. Egy lassú, csendes párlásnál nagyobb alkoholfokot, tisztább alkoholt kapunk. Akár kellemetlenül szesz ízű, kevés aromával rendelkezőt.  Egy megzavart erős tüzelésnél pedig mindenféle ízekkel, "dzuvákkal" tele párlatot kapunk.

 

Na, ezért egy hangszer minden készülék. Ki kell tapasztalni, milyen tüzeléssel, milyen cefréből kapjuk a számunkra kellemes ízű pálinkát. És ez nem jelenti azt, hogy a szomszédnak is ízleni fog.

Szerintem, és csak szerintem a kétlépcsős főzésnél nem szükséges a rendszerben egy deflegmációt növelő elemet használni. Az egymeneteseknél már igen. Mindegyiken jól kell lefogni a húrt!!!!

Jó nedűt!!!

Előzmény: Szkajvolker Lajos (84187)