Még egy gyöngyszem.
Gondolom erre van igény.
"Sokszor megesik vigyázatlanságból , hogy
az égettbor, kozmát kap , vagy megfístösödik ,
a' mint nevezik. Ez onnan van, hogy a' törköly
a' fazékhoz hozzáég, és e' miatt a' Spiritus büdös
, és rossz ízü. Ezt ha tapasztalja a' Gazdaszszony:
válogassa ki a' konyhán a' legjobban kiégett
szeneket, és apróra megtöretvén, szitálja
meg. E' meglévén, a' füstös égett bort elegyitse
meg vizzel, öntse fel a' kazánba, és beléke-
vervén, egy jó össze marok szénport, még egyszer
tsendos tűznél folyassa le. A' szén a' kozmát
magához veszi, és az égetthor jó izű lessz.
Némellyek a' szén helyett egy darab jó házi kenyeret,
és 8. Itsze spiritushoz négy lat hamuzsirt
tesznek, egy hétig így áztatják, és azután
még egyszer letsepegtetik."