nemkezdő00 Creative Commons License 2013.04.03 0 0 84165

Még egy gyöngyszem.

Gondolom erre van igény.

 

"Sokszor megesik vigyázatlanságból , hogy

az égettbor, kozmát kap , vagy megfístösödik ,

a' mint nevezik. Ez onnan van, hogy a' törköly

a' fazékhoz hozzáég, és e' miatt a' Spiritus büdös

, és rossz ízü. Ezt ha tapasztalja a' Gazdaszszony:

válogassa ki a' konyhán a' legjobban kiégett

szeneket, és apróra megtöretvén, szitálja

meg. E' meglévén, a' füstös égett bort elegyitse

meg vizzel, öntse fel a' kazánba, és beléke-

vervén, egy jó össze marok szénport, még egyszer

tsendos tűznél folyassa le. A' szén a' kozmát

magához veszi, és az égetthor jó izű lessz.

Némellyek a' szén helyett egy darab jó házi kenyeret,

és 8. Itsze spiritushoz négy lat hamuzsirt

tesznek, egy hétig így áztatják, és azután

még egyszer letsepegtetik."