hörpölin Creative Commons License 2013.04.03 0 0 39344

Bocs, hogy tegnap délután nem szóltam hozzá a felvetésekhez, de január óta minden kedd délután túravezetőképzőre járok, és ilyenkor csak lámpaoltás után érek haza. Akkor meg már én nem szöszmötölök azzal, hogy bekapcsoljam a gépet. Próbálok egyesével végigmenni a leírtakon, remélem, senkit sem fogok kihagyni!

 

Asciimo:

Muszaj fabol keszulnie a pihenohelynek?

 

Ezen már én is eltöprengtem. A legjobb a műanyag lenne, mert a fának is és a fémnek is nagy értéke van a már említett környékeken. A műanyag viszont abszolut tájidegen, mesterséges dolog, szerintem az MTSZ se akarna ilyen jellegű pihenőhelyeket, bár az biztos, hogy ezeket rongálnák meg, legfeljebb senkinek sem tetszene.

 

Güszi:

"A Te táblázatodban ez a 91-es "tétel"."

 

Emlékeim szerint az erdei pihenő a bauxitszállító útnál a tisztáson egy nagyon szépen kiépített hely, én is pihentem ott 2010-ben, a második bejáráson (egyébként 2006-ban, amikor &sonnal jártam arra, akkor építették). Viszont a térképpel ellentétben az az útkereszteződés DNY-i részén áll, nem az ÉNy-i oldalán. Az általad említett pontnak a neve is "Régi esőbeálló", és nem tudom, megvan-e még!

 

"A koordináták három ábrázolásáról már írtam, csak azt kell eldönteni, ki milyen formátumban rögzít."

Még ma átveszem olahtamas- koordinátáit és kijavítom a táblázatot.

 

Lud:

Azt hiszem, az a jajvörös pihenőhely kissé túl merész, bár ahogy a szöveg is írja, már messziről meg lehet pillantani! :-). Kár hogy acéllemezből van, ami a Cserehát környezeti feltételei között hamar szublimálódik.

 

"én is azt támogatom, hogy lakott területektől minél távolabb - lehetőleg egy órányi járásra - legyenek ezek az alkalmatosságok."

 

A Cserehát Felsővadász és Gibárt közötti szakaszán nincs olyan pontja a kéktúrának, ami ennyi járásra lenne a legközelebbi településtől. Felsővadász - Nyésta - Abaújszolnok - Baktakék - Fancsal - Abaújdevecser - Encs - Gibárt átlagosan nagyjából egy óra járásra vannak egymástól. A faluk határa meg van művelve, a dombtetők meg elhanyagolt bozótosok. A Bódvarákó - Felsővadász szakaszon talán megvalósítható. Kidolgozok erre a szakaszra egy alternatív listát, de Ti is javasolhattok pontokat ezen a részen!

 

Pápai vándor!

Az esővédő házikókat tényleg érdemes végigondolni, hová kellene őket telepíteni, mert úgy néz ki, nincs arra elég pénz, hogy mindenhová kerüljenek. Természetesen a lakott területektől távolabbi helyek élveznének elsőbbséget, mert ezek jelentenék az egyetlen menedéket. A rongálók ellen meg csak a szigorú fellépés, és büntetés lenne hatásos! Sajnos, jelenleg pont ez az, ami csak vágyálom. Gyakorlatilag büntetlenül rongálhat manapság bárki bármit. 

 

HEV!

"Valahogy az építőknek is oda kell juttatni a szükséges anyagot és nyilván nem a hátukon fogják ezt megtenni."

 

Ebben tökéletesen igazat adok neked, csak azt tudom mondani, amit már leírtam a (39300)-ban:

"Nem utolsó sorban azt is figyelembe kell venni, hogy viszik ki az erdei pihenő helyére az anyagot. Senkitől sem lehet elvárni, hogy a vállán vigyen faanyagot kilométereken keresztül a legközelebbi autóval járható földúttól!"

 

"A túrázó nem szemetel, aki szemetel az nem túrázó és nem lehet biztosítani a rendszeres ürítést sem"

 

Pont ezért szerveznék meg a réndzsör szolgálatot az OKT mentén, akiknek többek között az is a feladata lenne, hogy rendszeresen ellenőrizzék a gondjukra bízott kéktúra szakasz állapotát, ürítsék a szemeteseket, kisebb javításokat elvégezzenek az útvonalon és a pihenőhelyeken.

 

Tisztul a Visztula!

 

"Kisebb településeknél a településre érdemes rakni, ahol lehet, mert ha szét is verik, az önkori nagyobb felelősséget érez a helyreállíttatásra, mint ha külterültre kerülnek ki."

 

Ez azerintem is így igaz. Mondjuk Abaújszolnokon vagy a többi környékbeli településen a falu maradék jó híre bukhat azon, hogy bírják-e vajon a pihenőhelyek tartósan az ottlétet! Igenis azt kell kommunikálnia az önkormiknak a lakosság felé, hogy most kaptunk valamit, de vigyáznunk kell rá, nem pedig szétgányolni seperc alatt, mert akkor nullára leírnak bennünket!

 

Jzp2107, HEV!

Köszi az ötleteket! Javítom majd a listát.

 

Én azt gondolom, a pihenőknek, ha a településeken helyezzük el őket, akkor a központban kell állniuk a pecsételőhelyek közelében, mert ha a külterületen vannak, akkor az egyik irányból érkező turisták jól járnak, mert azelőtt pihenhetnek, mielőtt elérik a települést, és továbbindulva csak pecsételni állnak meg (ez csak a falu kocsmájának rossz), de a visszafelé haladókkal kiszúrunk, mert pihennek valahol a faluban (kocsmában, árokparton a pecsételőhelynél), aztán amikor továbbindulnak, akkor látják meg a padokat és már nem állnak meg ott, csak mérgelődnek egy sort.

 

Azt látom, abban nincs egyetértés, hol legyenek inkább a pihenők, a településeken, vagy a természetben, de ha itt nem jutunk dűlőre, akkor a bizoccság színe elé terjesztem a problémát jövő hétfőn, aztán csak születik valami döntés ott a magas grémium előtt. Mindenesetre addigra össze kell állnia a listának, mire a GPS-es felmérés megindul, mert ők akkor a meglévő pihenőhelyek pontos koordinátáit is felveszik majd, esetleg csekkolhatják a kiépítendő pihenők helyét is.

 

Röviden ennyi! :-)