Diocletianus476 Creative Commons License 2013.03.29 0 0 125949

Ebbe a kis írásomban megpróbáltam összefoglalni a fórumon, és a neten fellelhető hasznos dolgokat a Brikkával kapcsolatban. Nálam egy adag ~1.5 perc alatt jön le, de volt már, hogy koliban villanytűzhelyen <30 s alatt lejött a kávé, az érdekes volt :)
Amit talán még megjegyeznék, hogy ne használjon eszpresszóhoz őrölt darált kávét. Nekem nem tudott miatta átpréselni a vizet (vagy csak a leggyengébb ponton) és borzasztó rossz lett miatta a kávé, valamint a főző oldalán és a szelepen távozott a gőz.
Valamint, ha robusztásabb kávét használ akkor a "crema" mennyisége sokkal több lesz, ebből következőleg tovább meg is marad. (nekem pl mikor megiszom a kávét, a pohár alján még mindig marad egy kevés) 

 

Brikka How-To


Betűvel írt dolgok a hivatalos használati utasításból vannak.A Betűvel írt szöveg pedig mások ajánlása, tapasztalataik alapján, érdemes lehet kipróbálni, követni őket, a jobb eredmény érdekében.

Betűvel írt szöveg pedig az utoljára frissített változásokat muttja.


Használat:

  1. Töltsd tele a víz tartályt hideg vízzel, a felsőrészben lévő jelző segítségével, vagy a tartály alján lévő sűrű bordázatig, vagy az 1-es modellnél a tartályban lévő X jelzésig, vagy a 2-es modellnél a mellékelt mérőpohár segítségével. 
    • Érdemes lehet egy kicsivel kevesebb vizet használni, az előírtnál, maximum a biztonsági szelep vastagságával meggyező mértékben ajánlott csökkenteni.
    • Villany tűzhelyen a főzőlapot melegítsük elő addig, amíg a többi előkészületet végezzük, és forraljuk előre a vizet, a folyamat gyorsabb lefolyása érdekében.
    • Érdemes minden esetben előre forralt vízzel indítani, hogy a kávé gyorsabban jöjjön le, és még kevésbé legyen megégetve.
  2. Tegyük a kávé kosarat, a tartályba.
  3. Töltsük tele a kosarat kávável NE NYOMKODJUK LE, és semmiképp ne hagyjunk őrleményt a tartály peremén.
    • A pulthoz kocogtatás, illetve késsel, való igazgatás, (a fölösleg lehúzása) még belefér.
    • Érdemes papírtörlőt tenni az tartály alá így, ha nagyon sok kávét kéne lesöpörni, akkor az még vissza tehető.
  4. Jó szorosan tekerjük össze az alsót a felső résszel.
    • Amennyiben előmelegített vizet használunk, egy rongy segítségével rakjuk össze a részeket, hogy ne égessük meg magunkat.
  5. Tegyük a kávéfőzőt a tűzhelyre. Amennyiben gáztűzhelyünk van, ne érjen a láng túl a Brikka alján.
    • Használjunk közepes lángot, érdemes a legkisebb rózsára rakni, valamint használni a tűzhelyhez tartozó szűkítő, lángfogó lap izét, és akkor nagyobb lángra lehet venni.
    • Villany tűzhelynél maximális fokozaton, a legkisebb főzőlapon használjuk.
  6. 2-3 perc múlva egy kis kávénak elő kell jönnie, majd nem sokkal később hangos puffanás kíséretében jön le a kávé többi része.  A hab 3-4s alatt jön létre. Ezután azonnal vegyük le a tűzhelyről, és szolgáljuk is fel nyomban.
    • Általában inkább 1-1,5 percnél jön elő egy kis kávé, és lehetőleg a folyamat egésze tartson 2 percig.
    • Amint meghalljuk a puffanást vegyük le a lángról, nem érdemes megvárni az utolsó cseppeket, mert könnyen oda éghet a kávénk.

     Tipp:

  • Ha először/huzamosabb ideje nem használtuk a Brikkát, akkor csináljunk rajta 3/1 próba főzést, de a kávét semmiképp se igyuk meg, hanem öntsük ki.

Tisztítás:

  • A kávéfőzőt hideg vízzel mossuk el. A felső szelepet ne szedjük le.
    • Időnként leszedhetjük, és elmosatjuk, különben egy idő után nem tudjuk leszedni.
  • Ne használjunk semmilyen eszközt a tisztításnál, és ne rakjuk be mosogató gépbe.
  • Mosás után csak akkor rakjuk el, és szereljük össze, ha minden része rendesen megszáradt.                                          
    • azért sem érdemes nagyon elmosni, mert az alumínium felületén képződött patina réteg javít a főzet eredményén
  • Hasznos link a Brikka szereléséhez: http://www.schneordesign.com/Avi/brikka_fix/brikka_fix.htm

Kávé a Brikkához:

'+' jelöli, azokat a kávékat, amik többeknek is tetszett.

'-' jelöli azokat, amelyek valakinek nem tetszettek, de mások viszont ajánlották.


Ajánlott:

  • Mokarico 100% Arabica
  • Bellarom Espresso 100% Arabica -
  • Mauro Oro +
  • Milani
  • Lavazza Rossa
  • Lavazza Crema e Gusto Ricco
  • Molinari Essenza Classico
  • Illy (piros)
  • Segafredo Brasil
  • Lucaffe 100% Arabica (fekete)
  • Barbera MokaDolche +


Semleges:

  • Lucaffe Piccolo e Dolce


Nem ajánlott:

  • Lavazza Espresso (fekete)
Előzmény: Törölt nick (125900)