APT Creative Commons License 2013.03.27 0 0 147298

Gondolom a törzstagok még emlékeznek arra, amikor pár évvel ezelőtt (konkrétan 2005-ben) rászálltam a Vaterára, és több hónapos nyomásgyakorlással sikerült is elérni, hogy a hamis termékeket tiltólistára vegyék. Az ilyeneket bejelentés után jellemzően le is törölték.

A tulajdonosváltással kikerült a tiltólistáról ez, és a bejelentésekkel sem foglalkoznak. Mostanára viszont oda jutottam a kérdéssel, hogy tulajdonképpen nem is tudom már okolni ezért a Vaterát (vagy legalábbis csak őket). Először is: teljesen tömegesen és gátlástalanul árulják a szemetjüket az emberek (és nem csak hamis órát, de minden más kamu-gagyi cuccot is), és ezt kiszűrni kegyetlen munkaigényes lenne - miközben a sok hülye lelkesen veszi, és persze ezzel jutalékot generál a Vaterának. Az meg simán mohó, elvégre üzleti vállalkozás, vagy mi lenne..

Másodszor - és ez a fő gond - viszont a lényeg az, hogy a hatóságok ezt egyszerűen magasról lexarják. Időnként lehet látni a hírműsorokban egy-egy snittet, amikor lefülelnek egy-egy nagyobb kamu ruha-kölni-DVD-akármi szállítmányt, de egészen őszintén szólva, mára már erős a gyanúm, hogy ezekre is csak azért kerül sor, mert az illetők valaki náluk nagyobb és/vagy a rendőrségen jobb kapcsolatokkal rendelkező másik kamuárus körmére léptek.. Amúgy a mélyen tisztelt hatóságok egész egyszerűen lexarják az egészet, ha bejelented hozzájuk, hogy hamis terméket árulnak a Vaterán, meg sem mozdulnak. Szerintem egy mozdulattal a szemetesbe iktatják az ügyet. Ha meg bemész feljelentést tenni, hogy xy eladott neked egy hamisítványt - akkor bőven elég, ha az illető nagyra nyílt bociszemekkel annyit mond, hogy neki sem volt tudomása arról, hogy ez hamis, aztán annyi. Az, hogy szökőévente egyszer egy-egy ügyet mégis keresztül lehet verni a hatóságokon - ez nem jelent semmit, ettől még az akár nyílt netes hamisítvány árusításnak sincs érdemi kockázata ma ebben az országban.

 

A Vatera meg azzal, hogy a szabályzatában minden ezzel kapcsolatos felelősséget az eladóra hárít - ezzel saját magát gyakorlatilag kikezdhetetlenné is tette. Őket, mint aukciós portált az életben nem fogják a hazai hatóságok semmiben sem elmarasztalni ezek után. Őszintén szólva a helyükben valószínűleg én sem foglalkoznék ezek után többet a dologgal - és nyilván az is érthető, hogy az ebből származó, valószínűleg nem jelentéktelen jutalékról sem fognak lemondani.

 

Ez egy szokásos kis Kelet-Európai patthelyzet, hiába vannak szabályok és elvek, ha az azok betartatására tartott hatóságok teljes diszfunkcionalitást mutatnak, akkor ez csak írott malaszt, üres fecsegés, amúgy semmi... Kár is a Vaterát hibáztatni, a Vaterának az a célja, hogy a lehető legtöbb forgalmat-bevételt generálja úgy, hogy közben jogilag fedezve legyen a háta. Ebben a balkáni szamárfészekben pedig ez most teljesül.

 

Hozzátéve, hogy külön problémahalmaz a számukra az, hogy tömeges a jutalék kijátszása, a pár eladás után fizetés nélkül eltűnő kamu eladók - minálunk senki nem szeret semmiért sem fizetni, hiába veszi igénybe a szolgáltatást.

Előzmény: Wreck Diver (147289)