Miklós1 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 83884

A cefréből szeszhozamot megállapítani Malligand készülékkel lehet (60-80ezer Ft lehet az ára) ami tényleg egy próbafőzést valósít meg kicsiben.

A cefrét jól meg kell szűrni, ezt a levet forralni egy spirituszégővel, és a forrási hőmérsékletet egy higanyos hőmérő mérni. A Malligand készüléknél ez a hőmérő hlf-ban (hektoliterfok) van skálázva, és még van egy 1,5 körüli tényező is amit a cefre szárazanyag tartalma miatt le kell vonni a higanyszál értékéből. Elég pontos módszer.

Hal65 megoldása szerint a forrási hőmérsékletet digitális hőmérővel mérjük és táblázatból keressük ki a hozzá tartozó alkohol koncentrációt.

Lehet kávéfőzővel és kicsi hűtőspirállal próbafőzést is rendezni kicsiben, de esetleg olyan kevés alkoholod keletkezik, hogy egy fokolót nem is tudsz belemeríteni. Ez áll legközelebb a valósághoz, mert térfogatot és szeszfokot lehet mérni, nem csak hőmérsékletből következtetni vissza, valamint kimutatja a büdös pálinkát is.

Előzmény: csepel 344d (83882)