stevie-13 Creative Commons License 2013.03.20 0 0 42650

Én nem akarok politizálni

 

 

Jó, akkor ne politizálj :-)

 

Törökország és Bulgária viszonya évszázadokon keresztül feszült volt, finoman fogalmazva :-) Ennek nyilván maradtak nyomai ma is. Az utolsó nagy és barátságtalan lépés Zsivkov idején, a nyolcvanas években történt, amikor bulgáriai törökök százezreit lehetetlenítették el a szocializmus és az internacionalizmus örök dicsőségére.

 

A rendszerváltás óta kifejezetten békülékeny a hangulat. A török gazdasági hallatlanul megerősödött, és elsősorban a régi oszán birodalom területén (helyismeret, ugye) szeretné a gazdasági- és politiki befolyását növelni. A bolgároknak meg teljesen jól jönne mindenféle befektetés, így a "kínálat" találkozik a "kereslettel."

 

A két ország közötti hivatalos kapcsolatok kifejezetten szívélyesek. Bár a nagy befektetések egyelőre váratnak magukra.

 

A képet árnyalja, hogy a bulgáriai törököknek van egy pártjuk (Ahmed Dogan-ról biztosan hallottál), akik a maguk fix 7 százalékos szavaztukkal a GERB előtt minden kormánynak tagjai voltak. Az ma már kijelenthető, hogy az eleve korrupt Bulgáriában a Dogan-párt a korrupció csimborászója volt, ezért Bojko elég módszeresen elkezdte aprítani meg börtönbe küldözgetni őket.

 

http://magyarnarancs.hu/kulpol/a_tiszta_kezek_bulgariaja_-_felszamolas_vagy_leszamolas-73936

 

A törököknek nyilván nem tetszik, hogy a bulgáriai török kisebbség vezetői rács mögött ülnek, de hivatalosan Törökország nem állt (nem is állhatott) ki a korrupt politikusok érdekében. 

 

A lényeg: a Bulgáriából Törökországba kiránduló magyar turistáknak a világon semmilyen problémára nem kell számítaniuk.

 

Az más kérdés, hogy az eljutás nehézségei és ára (vízum) miatt szerintem nem érdemes átmenni Törökországba.

 

 

Előzmény: utazo idegen (42649)