Calcitos Creative Commons License 2013.03.20 0 0 2444

 Tök ekkora házam is van. Földszintes ! Anno amikor csináltuk a központi fűtést minden szobába számoltuk a hőveszeteséget a tájolást is néztük. Mégis becsuszott egy kis bibi. A fürdőszoba ami a  nagyszobának a negyede  23 m2  a nagy 6 m2 a fürdő , mindig hideg volt. A radiátorrok   : nagyszoba 2 kW  fürdő 1 kW, tehát a fele. Végül betettünk a fürdőbe egy pót radiátort. Azóta minden rendben.

 Hogy hogyan méretezetem a radiátorokat ? Hát egyszer táblázatból. Aztán az egyész lakás hőveszeteségét kiszámolva  (6kw), azt duplázva 12 kW és ezt arányosan elosztva a szobák és egyébhelyiségek alapterületével.

 Azóta mint írtam kitűnően müködik. Ja még annyit ahány szerelő volt ajánlat téteen annyifele akarta rakni a radiátorokat. Végül az az egy akit felfogadtam,  oda rakta ahová kértem.

 Meg kell jegyezeznem nem egy objektiv  százszázalékosan biztos az épületgépészeti méretezés. Sok a bizonytalansági tényező.

 Azért az alapelvek : egy radiátor mindig legyen egy kicsit nagyobb, mert azt még le lehet szabályozni - ha kicsi akkor csak nézheted !!

Előzmény: xtctraxx (2440)