csíkos-háTTú Creative Commons License 2013.03.13 0 0 93267

Vasútmodellezés.... OK, definiáljuk!

 

Az vasútmodellezés, hogy gyönyörű járműveket építünk?

 Pl. olyat, mint ez? Igen!  Én azt hiszem ezzel senki sem vitatkozni, ugye?

 

Az vasútmodellezés, hogy időnként egy-egy kiállításon csupasz terep nélküli modulokon repesztenek a vonatok? Igen! Csak nem szerencsés, pláne nem kiállításon! Erre most nincs fotóm, hogy mire gondolok.

 

Az vasútmodellezés, hogy építűnk egy "térbeli fotót", vagyis egy diorámát?

 Igen, legalábbis szerintem az!

 

Az vasútmodellzés, hogy régi, BTTB kalapsínekből létrehozunk egy kis terepasztalt, egy elképzelt fantázia világot, ami ugyan nem felel meg pontosan egy állomásnak, de a kor, a hely hangulatát azért majd visszaadja?

  Igen! Legalábbi szerintem igen!

 

A vasútmodellezés nagyon-nagyon sok mindent jelenthet. Egy fa élethű elkészítésétől egy igényes, sokszor évekig készülő gőzös rézmodellig. DE kövezzetek meg, az is belefér, hogy egy dekóderrel felszerelt mozdonyt megtanítunk arra, hogy a pályánkhoz képest élethűen mozogjon. mert azzal mi lesz, ako "csak" ezt tudja? Őt már rúgjuk is ki innen?

 

Van, aki gyűjt, mert erre van pénze, tehetsége. Van, aki mozdonyokat épít, mert erre van tehetsége. Van, aki terepasztalt épít, mert ahhoz ért, vagy legalábbis szereti csinálni. Aztán vagy megmutatja, vagy nem. Nem mindenki képes arra, amit az első két képen látni. De ez nem is baj! Az a baj, ha nem is törekszik erre. Lehet, hogy nem fog sikerülni (mindegy, hogy környezet, épület, vagy mozdony), de idővel majd egyere jobb lesz.

 

Nagyon nem szerettem azt a "mavoe-fílinget", amit évekkel ezelőtt sokszor éreztem, és néha ma is fel-felbukkan még: "Az a vasútmodellezés, amit én csinálok, a többi az nem". Hát nem, legalábbis szerintem nem! Istenekém, de sok terepasztal bemutató cikket, riportot rágtam végig a MIBA újságban. Volt, ami nagyon tetszett, és volt olyan, ami számomra inkább játékvasút, de nyilván nem véletlen, hogy a MIBA oldalakon át lehozta. Nem vagyunk egyformák. A nap alatt helye van sok mindennek.