cloaked Creative Commons License 2013.03.04 0 0 2945

Leendő abszintfőzők figyelmébe:

 

Vettem ma egy tasak tárkonyt. (Most menjünk el amellett, eddig hogy-hogy nem ismertem az illatát..:) Mint sokan tudják, ez egy ürömfaj, nevezik tárkonyürömnek is. Felbontáskor olyan tiszta, vastag zöldabszint-illat áradt belőle, hogy ezek után ezt ajánlom színezésnél, ha nincs kéznél minőségi római üröm. (A tárkony Lucullus márka [SzilasFood] volt, halványzöld csomagolás középen fekete sávval, ezt azért írom le, mert egy háziasszony azt mondta, az ő tárkonyának egyszerűbb illata szokott lenni.) Az ízét is teszteltem, teljesen korrekt, abszintízű teát adott:)

 

Fűszerminőségű lévén kicsit drága (180 Ft / 5g), de egy jól sikerült párlat színezéséhez mindenképp érdemes megvenni, 1-2 literhez elég. Egyre inkább gyanítom, hogy a római üröm, amit a kecskeméti fűszerbolt beszerzett nekünk, valójában fekete üröm volt, persze lehetett gyenge minőségű római üröm is... mindenesetre ez az illat teljesen hiányzott belőle.

 

A rosszul sikerült (illóolajszegény, hideg víztől is alig [vagy csak a kozmaolajtól] opálosodó) abszintok feljavításáról: nem tudom, említettem-e már a módszert, de decinként 2-3 csepp bolti ánizsolajjal (pl. Aromax) egészen helyrehoztam a legutóbbi ilyen mintát, amit kaptam. Nem lesz tőle díjnyertes, és mindenképp ráfér egy kockacukor hígítás közben, de így már kimondottan kellemes abszint lett.