Sziasztok!
Végre beüzemeltem a nemistudomhogynevezzem oszlopos-deflegmátoros szerkentyűmet, és jöttem beszámolni.
Így néz ki madártávlatból a szerkezet (bocs a zavaros háttér miatt).
A létrán lévő kannából egyszerű ráfolyással kapja az üveg oszlop tetejébe épített deflegmátor spirál a hűtővizet.
A fő hűtőnek meghagytam a bödönös, statikus megoldást.
Ezzel a kis csappal tudom szabályozni (kb 15 l/óra vált be).
Két helyen van hőmérő, egyik az oszlop tetején a gőzt, a másik meg a deflegmátor elfolyó vizét méri. Nagyon klasszul követhető és szabályozható a folyamat.
Balról a hűtővíz, jobbról a gőz (nyilván... :o)) Ha egyszer be van lőve a deflegmátor vizének az áramlása, akkor nem kell menet közben hozzányúlni, a kb 13 fok hőmérsékletkülönbség nagyjából megmarad a főzés folyamán.
Klasszul látszik, ahogy odabenn gurgulázik a gőz a visszafolyó flegmán keresztül, és elég jól be lehet lőni "bagolyszemre" a reflux arányt is.
A próba cefre mindenféle fagyasztott vegyigyümiből készült, almától a citrusféléken át szilváig minden volt benne. Pár üveg régi lekvár is került bele (tipikus téli "ínségcefre"). Lett belőle két felöntésnyi mennyiség, úgyhogy párhuzamosan megcsináltam normál páracsővel, meg az oszlopossal is.
A sima páracsöves kb. 60 %-osan indult, a vége 29 % lett (kb 10 %-osig engedtem), a narancstól fehér, mint a tej.
Az oszlopos 81 %-kal kezdett jönni, és 60 % lett a vége, szintén 10 %-ig engedve. Teljesen víztiszta, de már kevés víztől is kezd fehéredni.
Ez egyelőre csak játék volt, kíváncsi voltam a készülék teljesítőképességére. Az olajmentesítés miatt felhígítottam 25-re az összes alszeszt, holnap főzöm (szintén az oszlopossal).
Ha jön a szezon, ki akarom próbálni az egylépcsős főzést "normális" cefrén, aztán az eredmény ismeretében majd eldöntöm, hogyan tovább.