rstudi Creative Commons License 2013.02.26 0 0 108453

Mivel a Barca-Real második félideje elég egyoldalúra sikerül (bár ilyen lenne mindig! :-))), kicsit játszottam a vezeték nélküli vakuzás témakörben, különböző vázakkal, vakukkal. A tapasztalatok:

 

automatikus vakukioldó: 

Az enyém nem tudja kihagyni az elővillantásokat, tehát amint vaku villanást érzékel, ellövi a rátett vakut. Itt nagyon erősen szétváltak a próbált vázak, vagyis leginkább a váz márkák. A Panasonic vázakon (G1, GF3) nem tudom a vaku erősségét manuálisan állítani, a beépített vaku erejét mindenképp elővillantással határozza meg a váz. Ez viszont azzal jár, hogy azon nyomban el is lövi a trigger a rátett vakut, és mire készül a kép, a vaku épp tölt. Teljességgel használhatatlan Pana vázakkal, ezt tapasztaltam korábban az Lx3-al is. 

A próbált Oly vázakon (E-30, E-PL1) viszont lehet szabályozni a beépített vaku villanásának erejét, így nincs elővillantás, tökéletesen jó időben villan a kioldóra tett vaku is. (hogy annak a villanását lehet-e szabályozni, az már a rátett vakun múlik)

Összefoglalva: ez a kioldó Oly vázakon jól használható, érdemes manuálisan szabályozható erejű vakut rátenni, és manuálisan kell játszani a beállítással. 

 

Metz 48AF-1:

ahogy itt tegnap felmerült a 44-es Metznél, ez sem tud sima slave módot, csak az RC vezéreltet. Ez azért gond, mert a Pana váz nem tud mit kezdeni vele. A 44-nél annyival jobb a 48, hogy nem csak az A-B-C csoportokat, hanem a csatornákat is lehet állítani, így ha többen vakuznak egy helységben, biztos nem zavarják egymást. (a 44-es Metz csak az 1-es csatornát használja)

Szóval ez a vaku ezekkel a Pana (és az RC-t nem tudó Oly!) vázakkal deglett, rá kell tenni a váz tetejére, hogy működésre bírd. (persze nem a GF3-ra :-)) Oly vázakkal az RC módot lehet használni, de erre ugye nem minden Oly váz képes. 

Összefoglalva: Metz vakut vezeték nélkül csak RC-t tudó Oly vázakkal lehet, különben vakupapucs, vagy valamilyen vakukioldó kell hozzá. 

 

Olympus FL-36R:

besza-behu... De tényleg. Mindent tud, az állam leesett!

Sima, nem RC slave módba kattintottam. Épp az E-30 volt a kezemben, automata (nem RC!) vakuzásra állítva. Rányomtam az expo-gombra, az első döbbenet: a vaku a váz AF-segédvillantásaival együtt villant, besegítve a váznak az AF-hez! Piciket villant, sokat, ahogy kell. Akkor tovább: expo gomb lenyom, váz méréshez villant, FL-36R méréshez villant. Váz expohoz villant, FL-36R expohoz villant. Sima slave módban mindent tökéletesen csinál, ahogy a nagy könyvben meg van írva! 

Akkor nézzük, mit tud a Pana vázzal: AF segédvakuzás a GF3-on nincs, de az expo előtti mérő, majd a fővillantást is tökéletesen hozza a vaku! 

Összefoglalva: csoda. Gyakorlatilag bármelyik vázzal tökéletesen használható vezeték nélkül, Slave módban, az RC irányítás nélkül is. Ez nagyon jó hír, mert a GF3 legnagyobb gyengéje számomra épp a vaku, és a vezeték nélküli vakuvezérlés hiánya. Ezt az FL-36R tökéletesen megoldja. 

 

wavrekordz: érdekelne még, hogy a beépített vaku nélküli vázak mit kezdenek az RC vakukkal. Ha van nálatok kipróbálható mondjuk E-PL3, akkor meglátogatnálak valamelyik nap estefelé, egy teszt erejéig.