Igazihori Creative Commons License 2013.02.26 0 0 83292

Elolvastam a Panyikné pálinkáról szóló írását, nagyon sok infót lehet találni benne, , többek közt a főzők anyagával kapcsolatosakat is.

 

"Az ipari berendezések fejlődése során azt tapasztalhattuk, hogy a desztilláló berendezéseketvörösrézből készítették, mindaddig, amíg a rozsdamentes anyagok használata nem terjedhetettel. A réz viszonylag ellenálló fém a cefre savaival szemben, jó hővezető képessége mellettfontos a cefre aromáját javító tulajdonsága is. Hátránya, hogy a korróziónak köszönhetőenelhasználódik, bizonyos időnként cserére szorul. A mai korszerű berendezések szinténkészülhetnek mindkét anyagból, de ha jó minőségű pálinkát, párlatot kívánunk előállítani,akkor az üstöt, a dómot és a sisakot, valamint a páracsövet készíthetjük rézből. A hűtő belsőelemeit azonban soha nem tanácsos rézből kialakítani, mivel a párlat savai, kénes vegyületeifeloldják és a párlat fémtartalmát növelik.A külső borítást az esztétikai megjelenés, a könnyebb tisztíthatóság miatt borítják, de csak külsőleg rozsdamentes anyaggal."

 

Én úgy gondolom, hogy egy kis házi főzőnél az ipari berendezésektől eltérően nem okozhat gondot a réz hűtőspirál használata, ha az előállított mennyiséget nézzük.

Előzmény: Miklós1 (83274)