Figyelem! Ez itt a reklám helye! :-)
Tegnap délután elballagtam az Underground Kiadó irodájába, és megvettem a HEV által linkelt kéktúrás könyvet. Már délután elkezdtem olvasgatni és nyugodtan mondhatom, hogy a könyv letehetetlen! Ha valaki belekezd, végig kell olvasnia! Nem szeretek lelkesedni, de azt hiszem, egy hiánypótló mű született! A szerzője Tóth Viktória, címe: A KÉK – Túranapló kezdő kalandoroknak.
A könyv nagyon szép kiállítású, ez az árán is meglátszik, a bookline-on jóval 7000 HUF felett lehet megrendelni, én a kiadónál megkaptam 6900 pénzért. De vajon mit kapunk mindezért? Egyrészt a könyvben szereplő fényképek csodálatosak! Megtalálhatóak benne a két lapon végignyúló panorámaképek, de vannak egész oldalas fotók is egy-egy szebb helyről. De a képek nagyobbik része a túra közben elkapott pillanatokat mutatja: szieszta és szundikálás az erdei pihenőkben, erdő- és házrészletek, kisveréb egy pocsolyában, békalencsés dagonya az erdő közepén, és még folytathatnám hosszan a sort. Minden kép figyelmet érdemel, nem lehet csak úgy átlapozni őket! Egyáltalán nem sablon tucatképek az egyedi nézőpontjuk miatt! Apró fekete-fehér grafikák tűnnek fel a sorok között: egy cserebogár, egy cincér, gombák, kórók, ráadásul nagyon sok (vagy talán valamennyi), a pecsételő füzetből beszkennelt bélyegzőlenyomat is látható az oldalakon. Ötletesek az egy bekezdésen belüli gondolatokat elválasztó kis kék jelzések is.
A szövegről: ebben a könyvben hiába keresnénk az „itt fordulj jobbra, a nagy tölgynél pedig balra” stílusú útvonalleírásokat, mert ez a könyv nem arról szól! A történet az, hogy két egyetemista lány hogyan vág bele a „Nagy Kalandba”, az Országos Kéktúrába, szinte minden rutin és tapasztalat nélkül, aztán hogyan válnak a hónapok során egyre rutinosabbakká, felkészültebbekké. Érzések, gondolatok, emléktöredékek bukkannak fel a sorok között, együtt éljük meg a szereplőkkel a kalandjaikat, szinte velük együtt járjuk a kilométereket. Méltó, az őt megillető helyre fog kerülni ez a könyv polcomon! Bár amúgy eléggé ki fog lógni a sorból a 20 X 20 cm-es méretével: az A5-ös könyveknél ugyanis jóval szélesebb, az A4-es formátumnál pedig alacsonyabb, de nem is baj, mert így legalább könnyen a kezembe akad majd, ha éppen olvasgatni akarom!
Ez a könyv pont az, amit azoknak adnék a kezükbe, akiket rá akarnék venni arra, hogy kéktúrázzanak! Mert magával ragadja az olvasót, és bár lehet szeretni vagy nem szeretni a vidám, közvetlen stílusát, úgy gondolom, pont egy ilyen könyv az, ami közelebb hozhatja az átlagemberekhez az Országos Kéktúrát. Azt hiszem, tudjátok, hogy betegesen irtózom minden reklámtól, de ennek a hozzászólásnak itt a helye a kéktúra fórumon! Nyugodt lélekkel ajánlom bárkinek a könyvet megvásárlásra, amennyiben a szavam jelent itt bárkinek bármit is!