cizella Creative Commons License 2013.02.11 0 0 11340

Még mindig nem értünk egyet (nem is kell), de akkor is klasszisokkal normálisabban hangzik, mint a tegnapi verzió, ahol voltam én, aki egy szakcikket belinkelve széthomokozom a szaktopikot, és voltál te, aki szerint háztartási porszívóval tökéletes (szűzhópozitív) eredmény érhető el, és ezzel helyre volt állítva a szakszerűség. Tényleg sajnálom, hogy nem így kezdted.

 

Már a típusára se emlékszem annak a porszívónknak, amit a HEPA-szűrő miatt vettünk meg, viszonylag drágán, úgy tíz évvel ezelőtt. Nem az volt a legrosszabb választásunk, de - a többiekhez hasonlóan - két-három évig bírta, ebből az első két hónapban szívott rendesen - ma már kritikán alulinak minősíteném azt a teljesítményt. Hát ja, megetettek a szűrővel, vagy mondhatjuk úgy is, hogy parasztot (+ parasztasszonyt) vakítottak. Hogy a szűrő miatt jobb a kiválasztott masina a többinél.

 

Most már három dolog van összemosva: a(z egyszerűség kedvéért a) szőnyegből beszívott pormennyiség, a HEPA szűrőképessége és a beszívott levegőmennyiség. Ami levegő belejut (szőnyegporral vagy másféle piszokkal), az lényegében megtisztulva kerül ki, ez szerintem egyáltalán nincs elkenve a cikkben. A háztartások nagyon nagy részében használt (=átlagos) porszívókról azt állítja a takarítószakember, hogy a pornak 40-60 %-át képesek felszívni (és hozzáteszi, hogy a csúcstechnológiás ipari gépek se képesek 100 %-os teljesítményre). Ha ezt elfogadod (a sajátszőnyeges részt leszámítva nem mondtad, hogy nem így van), akkor mégiscsak az van, hogy a pornak a 60-40 %-a a helyén marad. (És hozzájön még egy pici rész a HEPA-ból, de az nem oszt, nem szoroz.) Ennyit állít a cikknek ez a része, nem többet, hogy átlagos otthoni körülmények közt félmunkánál jobbat nem nagyon lehet végezni, se hepával, se anélkül. Nem tudom viszont eldönteni, hogy mennyi levegő megy keresztül a porszívón porszívózás közben, és az mennyire terjed ki a komplett helyiségre, mennyire képes a szálló port eltüntetni, ami egész biztosan keletkezik a takarítás (bútortologatás, szőnyegmozgatás) közben. Az író szerint elég jól, annyira minden bizonnyal, hogy ne kelljen közben tüsszögni. De még mindig ott tartunk, hogy a fele por megmaradt. Feltételezve, hogy nagyon alaposan, rendszeresen takarítasz (és nem mosógépben mosod a szőnyegeket), azt gyanítom, hogy erős túlzás, hogy a havon porolt szőnyeg után nálatok a hó ugyanolyan tiszta maradna, mint előtte. (A nemtakarított szőnyeg nem téma, végül is ez egy szaktopik.)

 

Van a saját családunk, amiről azt mondtam, hogy jelenleg semmilyen hátrányát nem érezzük a hepa hiányának, ha viszont szükségünk lenne rá, akkor nem a hepa lenne a neuralgikus pont, sőt. Ahogyan mi most élünk (gyerekek, állatok, kert), a legjobb hepa hatása is a semmibe tűnne húsz perc alatt.

 

És hát akármennyire nem minősülök szakembernek, mégiscsak van mögöttem négy évtizednyi porszívózási tapasztalat, volt "szerencsém" vagy nyolcféle porszívóhoz, ebből kétféle esik a gyerekkoromra (az nem számít), ennyi már bőven elég ahhoz, hogy az idetévedők számára használható véleménynek lehessen tekinteni, ha azt mondom, hogy a jelenlegi hiperszuperporzsákos, nem hepás, szénszűrővel felturbózott, történetesen Miele típusú porszívónkkal - összes előnyét és hátrányát figyelembe véve - meg vagyok elégedve; és ilyet először mondhatok el, amióta önállóan porszívózom.

Előzmény: Garfield007 (11339)