Tücsök2007 Creative Commons License 2013.02.09 0 0 42285

Kedves Utazó75!

 

Egyszer már begépeltem az egészet, de mire elküldtem, elszállt…most újra nekifogok.

Tavaly önellátóban voltunk 10 napra, a Napospart közepén volt a szállásunk. Több szupermarket is van, mi a legjobbnak a Maldost-ot és az M.M.-et találtuk, így oda jártunk.

Az árakról: francia kenyér típusú pékáru (kb. fél kilós) 1.02 leva, 4 db-os kifli (nagyobbak, mint itthon) 0.92 leva/csomag, 1 l tej (1,5%-os) 1.94 leva, szumenszko prémium sör 2 literes (nagyon finom!!) 2.99 leva. Masztika (bolgár úzó) 1 literes 9.17 leva, de a vodka is jó áron volt.

A Maldostban lent van az élelmiszer részleg, az emeleten a vegyi áru és az egyéb iparcikk-felszerelés. Sajnos a szállásunk felszereltsége nem érte el a minimum-kritériumot (de ez megérne egy külön misét), így vettünk poharakat, felmosót, vödröt, lapátot, seprűt…na, itt minden van.

Mladost koordinátái: 42°41'21"N   27°42'9"E   (Egy másik honlapon kicsit más adatok vannak: North: 42 41.348 East: 27 42.167). De ha megkérdezitek, szerintem mindenki tudja, aki már két napja ott nyaral, hogy hol van.

Az M.M. szupermarket a Burgasz-Várna főúttól nem messze van, a helyi óvoda után kell elkanyarodni, eléggé el van dugva, de nagy méretű táblák jelzik, csak tudni kell, mit keressetek.

Érdemes bankkártyával fizetni a nagyobb szupermarketekben, mert a bank középárfolyamon számítja, így olcsóbb, mintha levával fizetnénk. Ugyanez igaz a benzinkutakra is.

Az éttermek – ha nem közvetlenül a parton akartok enni, hanem két – vagy három utcával beljebb, akkor teljesen rendben vannak. Két sör, két üdítő, normál 4 fős adag kaja átlag 45-50 levából kijött. Az 50 az már a plafon, attól csak kevesebbet fizettünk. Mindenhol azt kaptunk, amit kértünk és annyiért, ami az étlapon szerepelt. Nem volt átverés. Kivéve a Napospart mekijét, a Kuban szállótól a tenger felé – oda is csak kényszerből mentünk be, mert hazafelé igyekezni akartunk. Na, itt bunkó pultos kislányok, árak nincsenek kiírva – és nagyon drága. Azért mertünk bemenni, mert lefelé menet az autópályán megálltunk és az ottani mekiben ettünk – jó áron. 2 db 6-os nugets, 2 db nagykrumpli, 2 db 0,5 l kóla, 4 sajtburger, 4 kicsi krumpli került 20.54 levába (3.080 Ft). Ittunk kávét (1,70 az eszpresszó, 2.80 a kapucsínó) és ettünk jégrémet (fagyit 0,49 leva/db)) is, finom és olcsó volt. Az autópályánál. Lehetett volna euróban is fizetni, megkérdezték, mivel szeretnénk fizetni.

Burgaszban bementünk a Happy Grill étterembe(Hotel Bulgaria aljában)., mint utóbb kiderült, ez egy étterem-lánc Bulgária-szerte. Udvarias kiszolgálás, finom és jó áru ételek. A narancslevet helyben préselik, egyszerűen isteni. Az autópálya mellett is van belőle.

 

Kirpóbáltuk egyik nap a fiatalok között nagyon népszerű 3 kerekű elektromos járgányt (Veice Marina/GoPet-et. Egy órára adják bérbe 60 levárté, vagy fél órára 30 leváért, vagy 15 percre 15 leváért. Egységáron mozog az egész parton. Adnak szerződést/számlát, ráírják a szállás nevét is, jobbára fiatal fiúk – nyári munkások a bérbeadók.

 

Helyi járatú buszok 1 leváért visznek el – mindegy, mennyit megyünk, ennyi a jegy ára a (Neszebárig is).

 

Melegen ajánlom Steve (Szekeres István) írásait http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=334

és http://hurrabulgaria.blog.hu oldalakon.

 

Ha kérdésed van, írj, próbálok válaszolni.

 

Idén megint megyünk, és megint önellátósok leszünk. Ez nekünk nagyon bejött – a tengerpart is, meg az önellátóság is.

Előzmény: Utazó75 (42280)