Flakvierling Creative Commons License 2013.02.09 0 0 80474

Columbo felügyelő autója - Peugeot 403


Adott volt egy szép nagy (nem 1:43-as) Welly modell, ami szinte pont olyan volt, mint a legendás sorozat legendás felügyelőjének járgánya - csak pirosban. Átfestééés! :) Csak aztán kiderült, hogy ez sem ilyen egyszerű.

A felügyelő autója ugyanis leharcolt, de persze ez csak érdekesebbé tette a feladatot. A képek alapján minden sérülést pontosan imitáltam az autón. Ezek szinte csak horpadások, s gyanítom, hogy egy viszonylag jó állapotú autót "paskolgattak meg" a film készítői a forgatás előtt, ugyanis a horpadások mellett rozsdának nem nagyon van nyoma. Ezenkívül a festés mattult, de ez is inkább "mesterséges" mattulásnak tűnik. Mindenesetre ezeket szépen sorjában és is létrehoztam a modellen. Az ablaktörlők a karosszériára volt öntve fémből, ezeket lecsiszoltam festés előtt és új elemként gyártottam le őket fémből. A visszapillantót is magam készítettem a modellhez, 3 darabból, műanyagból és fémből. A kocsira antenna is jár, ez a modellen nem volt meg: sztirolból (talp) és rézdrótból elkészítettem hát ezt is. A kocsi orráról a filmben hiányzik az embléma, a modellen is le le kellett hát szerelni és a helyét tömíteni. A sárvédőn lévő indexlámpa is erre a sorsra jutott. A lökhárítókról leszedtem a "babákat", ahol a filmes kocsin is hiányzott, s a helyükön lévő osztást is imitáltam egy kis farigcsálással. :) A műszerfal igen sok átszabást igényelt: a kürtkarika pontosítást igényelt, a kormányváltó, az indexkar pedig hiányzott. Az alvázat és kerekeket kifestettem, a kipufogót sorjátlanítottam és kifúrtam. A festésnél nagyon ügyeltem a filmes autón megfigyelhető hatásokra és végül a rendszámtáblát is az eredeti alapján készítettem el. Itt érdemes megjegyezni, hogy a sorozat során nagyon sok Peugeot 403-ast használtak, amelyek csak hasonlítottak egymásra, de valójában igen eltérőek voltak. Ezek közül egyet kiválaszott a kedves barátom, akinek a modell készült, s ezt modelleztem le (még egyszer köszönet illeti a sok részletes képért, amivel a munkát segítette).

Végül szerintem sikerült elérni a kitűzött célt: a modell mostmár nagyon hasonlít a filmben szereplő autóra, egyedül egy dolog hiányzik: egy méretarányos Columbo-felügyelő és  egy kutya. De hát ez már nem az én műfajom. :)