spapda Creative Commons License 2013.02.04 0 0 31024

"Adatokat kért, szorzásosztásstb. ÉS az egészre +30% Biztonsági Tartalék. Há' mondok, ezért járatták a szülei drága iskolákba, hogy saccolgassunk? Nahát, vettem kétfélét saccra. Egyik jó is lett, oszt örülök. 30% plusssz! Anyááááém! :-)"

 

Fúróuram!

 

A mérnök nem hülye ám, max. nem érted! :)

A 30% az a bizonytalansági tényező, amit pl. az alkatrészeket, nyersanyagokat biztosító gyártók raknak a történet mögé. A számítások alapját képező fizika pár évszada működik és célszerű megfontolni, hogy eddig még mindig rosszul járt az, aki Newtonnal b*szakodott. A gixer ott van, hogy a szerencsétlen mérnök hiába számol anyagállandókkal, ha Sanyi bá a helyi öntödében nem úgy önti a vasat, ahogy az meg vagyon írva, a kínai nem úgy extrudál, a hőkezelő nem úgy hőkezel, a pék meg odaégeti a kenyeret. Szóval a sok hülye miatt, akik a matériát adják, a mérnöknek ráhagyással kell dolgozni.

Aztán benne van még az is, hogy te becsszóval állítod, hogy mondjuk max. másfél tonna és max. 80 km/h. De ismeri ám a mérnök az ilyet, tudja jól, hogy lesz abból két tonna és 100 km/h óra is, és ha nem akarja, hogy a következő héten visszamenjél rinyálni, hogy "há' elromlott, mer' kiszakadt, mer' sz*r volt, mer' ennek ki kellett volna bírni", akkor kénytelen rádobni +30%-ot. De legalább őszinte. :)

Előzmény: fúrómester (31016)