sur5al Creative Commons License 2013.02.03 0 0 9

Na jól van, már megérte:DDD

Írtam az előbb a tk. topikba, bár ide inkább elmegy (a vizes cserépkályháról szól):

"Ismerek valakit, aki ezt nagyüzemben nyomja, sok referenciája van. Magam is láttam viszont egyet (más kivitelezte, nem akiről az előbb írtam), ami szuperül működik. 72 fokra van állítva a kapcsolási hőfok, de pufferre dolgozik és egyáltalán nem kátrányos. A víztere egy pici csőregiszter. Már több, mint 1 éve üzemel, tudom, nem hosszú idő. Száraz akáccal hajtják. 4m3/tél + valamennyi gáz (nem sok). Átlagos újház, átlagos szigeteléssel. A kályha maga még így is túlfűti a ház egyik felét. Ez persze abból is adódik, hogy túlméretes és a pufferra dolgozás miatt akkor is begyújtanak, amikor a helység hőmérséklete ezt még nem indokolja.

Másik észrevétel: hogy áramszünet esetén mi történik, az egy fontos tervezési és kivitelezési kérdés. Szeretnék itt egy ordas tévhitet eloszlatni. Nyitott vízrendszer, megfelelő méretű csövek, gravitációs (puffer) fűtési mód esetén még akkor sincs baj, ha történetesen nincs UPS a szivattyú elé kötve.:DDD

...

Jut eszembe. Valahol láttam egy tk. projektről szóló videót (TV műsort?), amiben a tk. konkrétan központi fűtéses volt."

Közben meg is találtam, itt van. Igazából tömegkazánnak hívja és ha jól emlékszem a nagy tk. úttörő, szép emlékű Szalai Péter építette. Csak a link sajnos átmenetileg nem működik. Reméljük megjavul hamar. Ha esetleg valaki látta valahol, vagy megvan valakinek, tegye már elérhetővé, legyen szíves! Klassz anyag.

Előzmény: mosogep-szerelo (8)