diginewl Creative Commons License 2013.02.02 0 0 92798

Üdv!

Ehhez az alternatív terepasztalnak való dologgal kapcsolatban és is beleszólnék, ha lehet.

Munkahelyem szigetelése során kicsit körüljártam a hőszigetelős cuccok lehetőségeit, némi modellezésbe áttehető lehetőségeket is szem előtt tartva :))) Nem vagyok szigeteléstechnikai szakember!

Amikkel én találkoztam:

 

hungarocell (golyós, expandált) rendszerek fehér lapok. Eps 30-tól 200-ig (keménység). A 100-as a legelterjedtebb, ezt lépésállónak is titulálják. Nagy méretben nem túl alaktartó, sok réteg kellene belőle átlapolva. Úgy már elég erős öntartó lehet.

 

Extudált polisztirol hab. EPS ezek álatlában 200-as erősségűek (praktikerben zöld, baumaxban sárga, és van a roofmate, styrofoam ezek kékek a DOW-tól). Előnyük, hogy jóval keményebbek, mint a hungarocell. erősebbek, öntartók is. Viszont kb 2,5ször drágábbak (4-5 cm-es már jó lehet)

 

Ragsztásuk nem egyszerű. Vannak pur hab ragasztók (dow, tytan stb). Ezek úgy néznek ki mint a purhab, de összenyomva ragasztók lesznek, és iszonyat erősek, miközben hőszigetelnek, és minden rést kitöltenek...

 

Ezen hőszigetelő felületekre nem lehet dolgozni. Sem csavar, sem szög nem marad meg bennük. Valami ráragasztott habosított pvc, vagy valami kell, amihez lehet a terepdolgokat, síneket csavarozni, ragasztani.

 

Ami itt nem fordult elő, az a cellás polikarbonát lemezek. Ennek felülete erős, csavarozni, ragasztani közvetlenül lehet rá, és a pur ragasztó is fogja szépen.

(Egy léckeretbe foglalt polikarbonát lemez hihetetlenül könnyű, és szerintem stabil is - ezt csak gondolom).

Amit kicsiben kipróbáltam, az a polikarbonát hungarocellel összeragasztva pur ragasztóval. Ez kis területen nagy stabilitást adott. Kérdés hogy egy 3-4 m hosszú terepasztalnál mennyire stabil. Viszont erre is egy léckeret szerintem elegendő lenne, viszont könnyű maradna, ha a hordozhatóság is szempont...

 

Jenő