humilis Creative Commons License 2013.01.31 0 0 5347

"A Mal E.On Hungária Zrt.-vel kötött villamosenergia-szolgáltatási szerződése 2012. december 31-én megszűnt, a hatályos jogszabályok szerint az áramszolgáltató ellátási kötelezettsége 2013. január végén lejár. A Mal Zrt. és a finanszírozó bankok a hosszú tárgyalási folyamat után sem jutottak megoldásra, az utolsó pillanatig a kompromisszumkészség teljes hiányáról tettek tanúbizonyságot, az első lépést ezért a fejlsztési tárca tette meg a megoldás felé.

A Mal Zrt.-t a kormány tavaly szeptemberi rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette. A döntés alapvető indoka az volt, hogy biztosítható legyen a vállalat működőképessége az általános gazdasági szabályoktól eltérő speciális jogszabályi keretek között is. A kabinet decemberben 1,7 milliárd forintot csoportosított át az ajkai közszolgáltatások folyamatos fenntartására.

A kiemelt kormányzati figyelem oka, hogy a Mal Zrt. a régió egyik legnagyobb munkaadója, és a villamosenergia-szolgáltatás hiánya vagy bizonytalansága akár környezeti katasztrófát, egyéb súlyos károkat is előidézhetett volna.

A tárca közleménye szerint a nemzetgazdasági és környezetvédelmi érdekekre tekintettel a kormányzat az MVM-Partner Zrt. útján tartósan biztosítja a Mal Zrt. villamosenergia-ellátását. A működőképesség fenntartása mellett a felek további tárgyalásokat folytatnak az ajkai timföldgyár által nyújtandó pénzügyi biztosítékokról."

 

Újra kihúzta a kormány a bajból a timföldgyárat. Egyre inkább úgy látom, hogy a munkahelyek megtartása fontosabb a kormánynak, mint a tulajdonosoknak.

 

 

Előzmény: Martin3 (5346)