Kecske89 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 92613

Kicsit OFF:

 

A Lego valóban nagyon időtálló, nekem is majdnem tökéletesen funkcionálnak az első, vagy 30 éves legóim. Az tény, hogy az igazán régiek (40-50 évesek) bizony vetemednek keményen (PECSA bolhán látni néha). Azonban bizony az újabbak is kopnak (asszem 1000 összerakás-szétszedésre tervezték, nálam lehet elérték ezt a számot anno?), viszont igen puha, de rugalmas anyagból készülnek. Körömmel is könnyedén meg lehet sérteni, nem is kell hozzá foggal-szétszedés.

 

Na de ON:

 

Nemrégiben én is fellelkesültem a 3D-nyomtatás előretörése kapcsán. Beszéltem is pár emberrel, akik nyomtattak már vasútmodellekhez alkatrészeket. Hasonlókat hallottam, mint amiket hubsch és Váltógyártó említ. Sajátot nem készíttettem (még), de fogtam már a kezemben különböző minőségű és eljárással készített nyomatokat, és a technológia hibái szembetűnőek voltak. Persze lehet, hogy ez egyeseket nem izgat, pl. a rétegződés láthatósága (különösen íves felületeknél) vagy a viszonylag körülményes megmunkálhatóság.
Több 3D-nyomtató céget is felkerestem anno és kiderült (ellentétben azzal, hogy a honlapokon rendre hiper-szuper tartósságot említenek), nem mertek "örök-garanciát" vállalni. Kicsit olyan ez, mint az e-cigi, még nem derült ki, hogy milyen káros hatásai is vannak hosszútávon...Annyit tudtam még meg, hogy már kisebb hő hatására is (ha jól emlékszem, 45-50 C fok) meglágyulnak és torzulhatnak különösen a vékonyabb, 1 mm-nél kisebb átmérőjű/vastagságú alkatrészek. Sőt, felvilágosítottak, hogy már a támaszanyag eltávolításakor is sérülhetnek a nyomtatások. Az is kiderült, hogy annyira nem is UV-állók, ahogy egyébként a Lego sem...

 

Szóval elképzelhető, hogy egy 3D-nyomtatott gépészeti alkatrész (pl. fogaskerék) mutogatásra, próbálgatásra alkalmas, de hogy üzemi terhelésnek kitéve hogyan viselkedne, az már necces. Ugyanez vonatkozik a miniatűr dolgokra is. Szerintem.

Előzmény: Váltógyártó (92609)