marcika 48 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 7180

A múlt héten is három napot szobafogságban voltam , mert a  hó miatt, ( ami nem is volt igazán nagyon sok) nem tudtam elmenni itthonról. Tegnap meg úgy jártam, hogy elmentem autóval mert, ( mert dolgozni is kell) a terepjárós szomszédok már tapostak keréknyomot, a lemenéssel nem is volt baj, de délután mikor haza jöttem  egy horror volt. Csak meredek utcákon, lehet feljönni a mi utcánkba (Hegyalja út), a legkevésbé meredek még a Bartók Béla utca, ami nem olyan hosszú kb 300-400 méter, de a letaposott hó  tükör jég lett ( itt a kutya sem takarítja, szórja az utat). A másik út az Erdődomb, teljesen reménytelen, itt esélytelen a feljutás, a harmadik a Csokonai, ezen még nyári időben is kockázatos a közlekedés.

A Bartók Béla utca derekáig lendülettel feljutottam de onnan csak hátrafelé csúsztam lefelé, próbáltam a kocsit a kerék nyomban tartani, de az csak csúszott oldalra végül egy hókupac megállította, na onnan egy tapodtat, se előre, se hátra( fiatal autó, téligumi). Telefonáltam a szomszédnak, ha itthon van segítsen már felvontatni az autót. Közbe sós homokot szórtam a kerek elé, mert volt a kocsiban egy reklámszatyorral.
 A lényeg, az hogy háromszor mentünk ( csúszkáltunk) vissza az utca elejére, újabb vödör homok szórás a lejtő tetején, és egy órai kínlódás után feljutottunk a lejtőn, és haza értem, persze a hó leszakította az első lökhárító alatti műanyag spojlert, amit majd vihetek szerelőhöz javíttatni. ( Költői kérdés ki fizeti meg a károm?)

Ja egyébként a héten a szemetet sem szállították el, valószínű a kukás autó sem tudott feljönni.
Egyébként felfoghatatlan és érthetetlen, hogy az önkormányzat, semmit sem tesz az áldatlan állapotok enyhítésére, legalább a kritikus meredek utcáiban biztosíthatna út szóró homokot (sót), az meg már egyenesen az álmok világába tartozik, hogy ne talán közmunkások segítségével csúszás mentesítenék az utakat. Tudom, hogy ez némi demagógia, de becsületesen fizetjük az adókat ( kommunális adó, gépjárműadó stb.) ezekért azért némi ellenszolgáltatás , elemi szolgáltatás járnia."Mentségükre " legyen mondva sem az orvosirendelő, sem a polgármesteri hivatal környékén a közterületen sem takarították el a havat.

 Nem akarok példálózni, de sokkal nyomorúságosabb kis falukban is megtudják oldani az elemi szolgáltatásokat, személyes tapasztalatom, Hajdú megyei pici határ menti nagyon szegény falu megtudja szervezni, hogy nyáron az út menti , házak előtti területeken rendszeresen levágják a füvet, télen pedig az önkormányzat által vásárolt és üzemeltett kis traktor elé szerel toló lappal a havat takarítják el utcáról, utcára járva (ott is többnyire zúzott kővel borított utak vannak).