ertim Creative Commons License 2013.01.22 0 0 10823

Tiszteletem!

Édesapám elhunyt karácsonykor. Hagyatéki tárgyalás még meg sem kezdődött, azonban nem mindegy hogyan döntök az örökséggel kapcsolatban. Az elhunyt lakásán jelzáloghitel van, felesége él, két gyermeke is (egyik én lennék). Kérdéseim a következők:
1, Ha nem utasítom vissza a hagyatékot, akkor a jelzáloghitelbe a bank adóstársként (mint örökös) fog szerepeltetni? Amennyiben igen, mit takar az, hogy csak az öröklés mértékével felelek? Ha nem tudjuk fizetni a hitelt,végrehajtó elviszi a lakást és még marad fenn hiteltartozás, a bank terhelheti a fizetésemet?
2, Ha mindkét gyermek visszautasítja a hagyatékot, akkor ki lesz az örökös?
3, Egy olyan ingatlanról is szó van, mely csak az édesapám nevén volt, édesanyám a haszonélvezője, ezen nincs jelzálog, ezt ki örökli ha a gyermekek visszautasítják?
4, Visszautasítás esetén lehet-e ajándékozással élni? (bár logikusan gondolkozva nem). Ha nem utasítom vissza a hagyatékot de  mindent édesanyámnak szeretnék ajándékozni (azt a lakást is amin a jelzálog van és melyben ő adóstárs) ezt megtehetem-e? Amennyiben igen, bármilyen formában is, a hitelhez lesz-e még közöm ezután?

 

Köszönöm a választ.