Sfakutya Creative Commons License 2013.01.22 0 0 96

Szia! Megkerestem egy másik topikban egy 6 évvel ezelőtti hozzászólásomat, amit szintén egy nyaki gerincsérves emberkének írtam és egy részét idemásolom, mert most nincs időm írni:

 

„Soha nem lehet tudni, hogy mikor dönt jól az ember. És az sem biztos, hogy ha gyorsan döntesz, akkor jól döntesz. Mivel nincsenek bénulásos tüneteid, ezért az azonnali műtét nem indokolt. Persze a rettenetes fájdalom mégis indokolhatja a műtétet. De az idő néha csodákra képes. Nekem a nyaki gerincemet operálták 10 évvel ezelőtt. Az egyik csigolyámon kinőtt egy oda nem való csontdarab, amit úgy távolítottak el, hogy a csigolya ívet teljesen kioperálták. Ennek következtében a gerincoszlop stabilitása megváltozott. Közvetlenül a műtét után ( 1996-ban volt) MR-rel már kimutattak két kicsi sérvet, ami nyomta az idegeket és erős fájdalmat okozott. A doktor 2 évet adott, azt mondta, hogy 2 éven belül a sérvek miatt fog megoperálni. Állandó fájdalommal éltem. Hol erősebben, hol gyengébben fájt. Néha az őrület határán voltam, annyira fájt. Többször mentem orvoshoz, aki MR-rel kontrollálta az állapotomat. Az elmúlt 10 évben végül 3 sérv és 2 protrusió alakult ki. Pár évvel ezelőtt olyan erős fájdalmaim voltak, hogy csak szivacs nyakmerevítő gallérral tudtam létezni. Ha levettem, akkor annyira fájt valami a nyakamban, a karomban, hogy nem tudtam normálisan élni. Állandóan lefeküdtem, hogy ne nehezedjen a fejem a nyakamra. Állandóan olyan helyzetet kerestem, amiben nem fájt. És húztam, halasztottam az orvoshoz menetelt. Végül nem bírtam tovább és elmentem két különböző helyen dolgozó idegsebészhez. Mindkettő azt mondta, hogy ki kell venni a sérveket és a nyakcsigolyáimat lemezzel egymáshoz kell rögzíteni. És akkor megbeszéltem az idegsebésszel, hogy operáljon meg. Szerencsémre az idegsebész 3 hétre külföldre ment, utána kellett volna befeküdnöm. És mire visszajött, szinte rohamosan múlt a fájdalmam. És akkor lemondtam a műtétet. És azóta több év eltelt.
Az egészből csak azt akarom kihozni, hogy több évig szenvedtem a fájdalomtól, és amikor már úgy éreztem, hogy nem bírom tovább, akkor is több hónap telt el, hogy elmentem az idegsebészhez. Ha csak egy kis idővel kevesebbet szenvedek, vagy csak egy kis idővel előbb megyek az idegsebészhez, akkor most lemerevített nyakkal ülnék itt a számítógép előtt. Hála Istennek jól vagyok.”

 

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne műttesd meg, ha indokolt, de beszélj több ideggyógyásszal és idegsebésszel is. És először próbáld meg a konzervatív kezelést (gyógytorna, úszás, fizikoterápia). De tapasztalatom szerint a torna a legjobb gyógymód. A felső vállizületi részt erősítsd!

 

A műtétről majd akkor írok, ha valóban szükségesnek látja az ideggyógyász és az idegsebész (ne a háziorvosoddal beszéld meg).

 

Előzmény: erika1976 (94)