ab69 Creative Commons License 2013.01.21 0 0 4581

Tevedni tetszik, ha egy kalyha alulmeretezet az annyit jelent, hogy nem tudja leadni a megfelelo homennyiseget, magyarul, tolhatod bele a fat talicskaszamra, akkor se fog tobbet futeni, van amikor ez csak -20-nal jon elo, de van amikor +5, nel az utobbi azert mar egy kicsit problemas, innettol pedig fazabalo szornyetegkent kezd viselkedni a kalyha. Ugyanis az eget futod vele mert nincs meg a megfelelo felulet amin keresztul a szoba fele adhatna le a hot. Mindemellet persze az eszetlen tuzeles kisse tulterheli a kalyha szerkezetet es a kelletenel kicsit hamarabb szetesik. Ez a legdragabb Tulikivitol az eozinmazas cserepkalyhaig barmelyikkel megtortenhet. De ha elolvasod a topicinditot, mar ott is megemlitette vackor a jelenseget.

 

Ehhez neha nem kell mast enni minthogy a nagytudaso masolo betolja a fal melle , vagy mindjart a sarokba, de mar olyannal is talalkoztam, hogy  a lepcsofeljaro ala. 25-50 akar 75% futofeluletet is siman el lehet vesziteni ilyen apro okossagokkal, igen, a teljesitmeny szempontjabol az sem mindegy hova kerul az a kalyha.

 

A tulmeretezes az mondjuk ritkabb, de mivel igen nagy szoras van a szigetelesek kozott, meg abba is bele lehet nyulni, ha nem figyel az ember. Van egy marha nagy kalyhad tehat, amit ha rendelteteszeruen megpakolsz akkor ugy fut, hogy a gatyad is leolvad, ez egy dolog. Elkezdesz mondjuk kevesebb faval futeni, ha tuztered is nagy, keves faval nem hozza a hatasfokot. Tovabba nem ered el az ugymond uzemi homersekletet esetleg egy nagy kalyha keves fa kombinacioval, kicsit tul alacsony lesz a kilepo fusthomersekleted, tehat kondenzacioval szamolhatsz, szelsoseges esetben akar a kalyhan belul is, aztan csodalkozol, ha egeszseges putriszag lesz a szobadban.

 

Ehhez meg laboratorium sem kell, barki kiprobalhatja.

 

Erdekes, egy cserepkalyhanal ugye tok evidens, hogy meretezni kell, talan ezert nincs is akkora tolongas a barkacsolni szandekozok kozot, meg hogy adjatok rajzot egy alap kalyharol. De ha meg jancsikalyhat vagy egyeb badogdobozt vagy futoeszkozt szandekozik valaki venni, ha kicsit is erti a dolgat az elado , meg fogja kerdezni a kedves vevotol, hogy ugyan mar mekkorat szandekozik vele futeni. Es nem feltetlenul lehuzasbol fogja esetleg a nagyobbat es dragabbat ajanlani. A tomegkalyha ugyanmar miert lenne kivetel?

 

Persze  ha megemliti valamelyik szaki, hogy a kalyhat esetleg a tuzteret is meretezni kellen akkor tuti, hogy megjelenik valami nagytudasu, aki eloadja mondjuk, hogy  eleg am ha szomszed kalyhajat lekattogtatja a mobiljaval, harom masik meg adja ala a lovat. Sancibacsi meg talan kerjen elnezest hogy erthetoen elmagyarazta a hoszuksegletszamitast.

 

A tuz eg, a fust kitalal fut is valamennyit, igaz hogy kicsit reped, de keves faval elvan, mihez kepest? Amit eddig gazra fizettel, a totya kazanhoz kepest, esetleg egy jol megepitett es meretezett tomegkalyhahoz kepest? Ja azt nem tudjuk mert amirol masoltak,  azt is ugy kokanyoltak.

 

Erre a forumra egy jo ideje mar az a jellemzo, ha megprobal valaki segiteni, akkor jo esellyel egy elfajulo vitaban talalja magat, raadasul alap osszfuggesekrol ismeretekrol szol a tortenet, ami nelkul jobb ha neki sem all az ember az epitesnek. Ha ezen nem tudunk tuljutni, akkor  milyen kepletekrol, meg rajzokrol beszeljunk? Mintha valaki a szorzast nem ismerne de mar azon duzzog, hogy nem kapja meg a ketismeretlenes egyenlet megoldokepleteit. Na meg aki van olyan mazochista, hogy megprobal segiteni,garantaltan tobb lebacast fog itt kapni, mint koszonetet. Ugy kb. ennyit a segitsegrol meg a Maltai Szeretetszolgalatrol.

 

De tudod mit,legyen igazad, felejtsuk el a meretezest, igerem nem hozom szoba tobbet.

 

Ilyen aprosagok nelkul is meg lehet epiteni a vilag legjobb kalyhajat, meg csodbe vinni Tulikivieket.:D

 

Előzmény: eeiizzoo (4579)