LvT Creative Commons License 2013.01.06 0 0 10163

Csarmaz: Kázmér adatolja a magyar Csarmasz családnevet, és bizonytalanul az ormánsági csarmasz ’sovány, vén (háziállatra értve)’ tájszóhoz kapcsolja.

Pilinczes: Adatot nem találtam rá, és még teljesen nem gondoltam végig, de adódik a Ballagi-szótár pilinckéz ’bigével, pigével, pecekkel játszik’ igéje. E mögött a pilink ’bige, pige, pöcök <gyermekjáték>’ főnév tőváltozata áll. Ballagi a pilink mellett hozza a hasonló piling ’lakat’, és pilinga ’nyeletlen kés; különösen vágóeszköznek, késnek stb. pengéje’, pilinka ’pelenka’, pilinke ’pehely’ szavakat. Lehet, hogy ezek egyikével függ össze.

Zsömbör: Valószínűnek tartom, hogy a Zsember helynevek etimológiai alapjának ö-ző változatáról van szó. A Zsember a XIII. sz. óta adatolható személynév, amelyet Kiss Lajos a (szintén helyneveket is adó) Zsombor személynév hangrendi átcsapással alakult származékának tart. Ez utóbbit a szláv *zǫbr ’bölény’ szóból alakult szláv személynévhez kapcsolják. Ugyanakkor van magyar zsompor ~ zsombor ’gyékényből vagy szalmából font fületlen kosár, szakajtó’ szó is, de ez a név feltűnésénél későbbi német átvételnek tűnik. A zsombor ’Sisymbrium spp., Alliaria petiolata’ növénynév pedig csak a XVIII. sz.-ban bukkan fel.

Galó: Vö. 3684-es hozzászólás: http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=55116217&t=9056730

Baranya: Két eset lehetséges vagy (1) Baranya megyéből való származásra utaló képzőtlen lakosnév, vagy (2) az ezzel azonos régi magyar személynév továbbélése.

NB. Ezt, az elsőnek Brana alakban adatolt személynevet a Bran- ’véd(elmez); megakadályoz’ előtagú kételemű személynevek rövidülésével kapcsolják össze. A megye neve vagy ebből a személynévből ered, vagy (Benkő Lóránd szerint) ’gyepű, kapu’ értelmű név (vö. szláv brana ’kapu’).

Győr: A fentihez hasonló kettősség itt is fennáll: vagy (1) a Győr helynevek egyikére utaló képzőtlen lakosnév, vagy (2) a régi magyar Győr személynév képzőtlen apanévi folytatója.

NB. A Győr (személy- és helynév) lehet a gyűr ~ győr ’domb, bucka’ értelmű köznév, vagy a török méltóságnévből származó magyar Győ (töve: Gyev-)személynév -r kicsinyítő képzős származéka [ugyanennek -(c)sa kicsinyítő képzős folytatásának félreolvasása a mai Géza személynév].

Luka: A Lukács egyházi személynév rövidüléseként magyar és szláv alapon is kifejlődhetett.

Csömör: Ezt legutóbb a 10116-osban kérdezted, és én akkor is a 6890-es és a 9292-es hozzászólásra utaltam. Vö. http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9056730&aq_ext=1&aq_text=cs%F6m%F6r

Előzmény: Értökös (10157)