Krammer András Creative Commons License 2013.01.03 0 0 22521

A fegyvercső valószínűleg valamilyen légedző anyagból van készítve, ami a levegőn eléri a edződéshez szükséges kritikus lehűlési sebességet, ugyanilyen anyag az esztergáláshoz használt "Rapid acél"

Élezéskor nyomhatod a köszőrűnek, piros izzásig, lehűléskor visszaedződik, ez egy speciális porkohászati úton készített, zsugorított anyag, és nem az olcsóságáról híres.

A bajkál légtára nem ilyenből van, ez valamilyen szferoidites szövetszerkezetű nemesíthető ötvözött szerszámacél.

A nemesítés edzésből, és utána magashőmérsékletű megeresztésből áll, a síma edzés utáni megeresztés már 320C-nál elkezdődik, ez annyit tesz, hogy az anyagban kivált kemény karbidvegyületek visszaoldódnak az alapfémbe, minél magasabb a hőmérséklet, , annál gyorsabban megy végbe, de alacsony hőmérsékleten is végbemegy, más az időtényezője. És ugye minél többször csinálják a műveletet, annál jobban kilágyul.

A bajkálnál ha csak a sűrítőrészt érinti, akkor azt nem fogja észrevenni, viszont ha időközben a rugófelhúzó részig hátranyúlik a hőhatás övezet, ott a felhúzásnál bajok lehetnek, mert ha nem elég szívós az anyag, akkor kihajlik a hasíték széle, és kiugrik a dugattyú oldalából a felhúzókar vége.

 

A fegyvercső hadititkot képző összetételű speciális ötvözet, nem a légpuska anyagok kategóriája.

 

http://www.sasovits.hu/cnc/irodalom/hokezeles.pdf Itt van hozzá olvasmány, már 250C-nál elkezdődik az edzett anyagban a lágyulás.

 

Gondolom ismerős az a jelenség, amikor a csigafúró a melegedéstől élét veszti, és hol van még ott a piros izzás? És azért egy HSS anyag az nem a bilivas kategóriája.

 

Előzmény: python 357 (22519)