zsanna Creative Commons License 2013.01.01 0 0 32435

Erre jártam....

Lelkes rajongótok vagyok, cserébe most talán tudok egy kicsit segíteni :-)))

Szóval: a kiegészítő tevékenységet folytató, az a nyugdijas egyéni vállalkozó - csak sokan keverik a fogalmakat. Schmidtanita 36 órás munkaviszony melletti egyéni vállalkozó lehet - ezt sajnos így mondjuk, vagy kicsit rövidebben, de talán nem szakszerűen: "mellékfoglalkozású" egyéni vállalkozó. Szerintem maradjunk ennél a rövidebb elnevezésnél....

A mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó a bevételéből levonhatja a költségeit - akár a nulláig is, - de ennek feltétele, hogy a nevére szóló számlával rendelkezzen a költségről. Egyedül a gépkocsi-használat, amiről nem kell számla, de kell saját vagy házastárs nevén levő autó.

Szóval ebben a formában, ha ügyesen gyűjti valaki a számlákat, és nincs túl nagy bevétele, adófizetés nélkül is  meg lehet úszni a tanuló-éveket. Bevallani kell, havonta sajnos, a nullát is, ezért én mindenképpen tanácsolom egy ismerős könyvelő felkeresését.

Az adószámos magánszemély az valójában egy fából vaskarika kitalálmány, engem speciel a hideg ráz, ha ilyennel jönnek, bonyolultabb, és 90 %-ban rosszul is csinálják.

 

Előzmény: A maranta (32434)