Szpidi67 Creative Commons License 2012.12.29 0 0 8556

Szvsz ide tartozik :)

 

Szerintem is jóval több a svéd konyha a köttbullar-nál, és az Ikeában kapható kajáknál. Csakhát rossz a marketingjük külföldre :)

 

Illetve mi magyarok jóval fűszeresebb, zsirosabb ételekhez vagyunk szokva és az itteni konyha szinte ízentlennek tűnik elsőre.

Az is igaz, hogy a külföldi konyhák nagy hatással voltak, vannak az itteni gasztronomiára, így tényleg nehéz igazán svéd ételeket/éttermet megnevezni.

Mi most ismerkedünk a gryta-val, a svéd "pörkölttel", ami inkább az indiai curryhoz hasonlít, mint a mi pörköltünkre; sok lében van a kevesebb hús és nem fordítva mint nálunk, illetve a fűszerezettsége teljesen más, zöldségekkel, gombával, krumplipürével, stb :) Az elkészítési módok is másak, nem használnak zsírt, nem is nagyon kapni, olajat is kevesebbet, inkább folyékony margarin van.

 

A hal és egyébb tengeri állatok nagyon mennek, mindenféle formában. A sil/stömming/heringnek külön kúltúrája van, mindenféle mártásban, szózban, hagymásan, mustárosan, rántva és utána ecetben, rohasztva, stb :) De a tengeri pisztráng vag a lazac is nagyon népszerű, de ha kimész egy halpiacra, Göteborgban a Feskekörka, akkor elképesztő választékot láthatsz. Itt lehet helyben enni is, a lazacos paj-t nagyon ajánlom, és viszonylag türhető áron. A tucatnyi rák és kagylóféléről nem is beszélve, az itteni halleves is nagyon finom, de teljesen más mint a mi halászlénk, ne olyat várj. Ha egy kicsit többet szánsz rá, akkor kipróbált halas étterem a Sjöbaren a Hagaban, fejenként 6-9 ezer forintból tisztességes több fogásos vacsi ki tud jönni, de a pia jelentősen meg tudja emelni :) Itt a kedvenc a halleves, a kagyló feherboros mártásban. A "rendes" éttermek magyar szemmel drágának tünhetnek, egy főétel valahol 120-140 SEK-nél kezdődik, és deszerttel, piával könnyen 250-300SEK-nél van az emebr fejenként, de a határ a csillagos ég.

 

Mint elöttem említették, számos kínai, táj, olasz, arab étterem, gyors kajálda, take-away van a városban, ahol lényegesebben olcsóbban lehet enni mint egy rendes étteremben.

Egy kebab tál (helyben fogyasztva) 70-80SEK, egy kisebb pizza 60-70, a kocsikerék pizza (4-6 szemályes) kb. 150-180 SEK.

A kedvenc taj ettermünkben 90SEK egy adag etel, hegynyi rizzsel, rákpehellyel. De van jó kínai büfé (itt a büfé=all you can eat), ahol napszaktól/hétvégétől függően 79-85SEK, és annyit eszel amennyit akarsz, van keletei és házi kaja: nem csak kínai étel van benne, de sushi, taj, hal, rák és kötbullar is :) Mi szeretjük.

 

 

A svédeknek saját hotdog kúltúrájuk van, (korv) mindeféle kolbászka, virsli, félbevágott kiflivel amerikai módón (korv med bröd) vagy éppen krupmplipürével (korv med moss). A korv lehet főtt, vagy grillezett, vékony vagy vastag, sima vagy csípős, stb.. Ez az olcsó utcai étkezésnek az alapja. Egy korv kb 10-15 SEK, moss-al 35-45 SEK.

 

Nem különösebben vagyok hamburgeres, de ha valakinek ez kell, 100 méternként Meki van a belvárosban, a szimpla hotdog 10SEK, egy menű 50-80 SEK között van. Van saját Maxburger nevű láncuk, az se rosszabb mint a Meki.

 

A svédeknek nagyon komoly grill kultúrájájuk vagy szokásaik vannak: télen-nyáron, éjjel-nappal grilleznek, ha csak egy kicsit is kisüt a nap nyáron, a parkok tele vannak a fővön heverésző és grillező népekkel :) A hordozható grillsütő nálunk is családtag :) Itt a parkokban és az erdőkben külön szemetes van kirakva az egy használatos grill tálcáknak :)

 

 

És akkor még nem ejtettünk szót a panbiffről a "csinált húsról", a bab vagy sárgaborsó levesükről, ami még a mi főzelékeinknél is sűrűbb :) A blodpudig/vérpuding ami szeletelve sütve finom, a surströmming-rohasttott hering, ami még itt is erősen réteg kaja :) (én kostóltam, nekem bejött, de napokig böfögtem ki valami szörnyűségeset :D ), stb.....

 

 

Szóval van mit felfedezni, ha elfogadjuk, hogy nem csak a húsgolyóból áll Svédország :)

 

 

Röviden mégegyszer, ha "olcsóbban" akartok jót enni, akkor halételekhez Feskerkörka, de mehettek a Saluhalenbe is (húspiac), ott is jókat lehet enni a kimérésekben, és igazi hangulata van :)

Legolcsóbban az utcán a korv, utána a pizza-kebab éttermek, de ha van zseton bőven, akkor jöhet a Sjöbaren, vagy valamelyik étterem az Aveny-n vagy a Linnégatan-on :)

 

Ha ezek sem jók, akkor beugorhattok egy túróscsuszára hozzánk :D

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Petrucc (8551)