gtur Creative Commons License 2012.12.28 0 0 5071

Megszigorították az M, illetve a zöld-rendszám kiadásának adminisztrációját a sok visszaélés miatt.


Zöld-rendszámot csak a mezőgazdasági (erdészeti, majori) önjáró betakarítógépek tulajdonosai igényelhetik, ha megfelelnek az alábbi zöld rendszámtábla-igénylés feltételeinek és az ezt igazoló okmányokat bemutatják a KPM vizsga állomáson.

Zöld rendszámot csak olyan gazdák igényelhetnek, akiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) korábban már regisztrált, valamint felelősséget vállal a mezőgazdasági gépek műszaki állapotáért. Ezeket a járműfajtákat - jellegükből adódóan - nem közúti forgalomban történő személy-, vagy teherszállításra, hanem mezőgazdasági, illetve erdészeti tevékenységre gyártották.

Időszakos műszaki megvizsgáláson nem kell részt venniük. A zöld rendszám különlegessége, hogy a tulajdonos személyéhez kapcsolódik, így lehetőség van arra, hogy egy rendszámot - természetesen nem egyidejűleg - több (három) gépen is használjon a gazdálkodó.

A zöld rendszámtáblával használni kívánt járművek adatait a közlekedési igazgatási hatóság az indítási naplóba, annak hitelesítésével egyidejűleg jegyzi be.

Az ideiglenes rendszámtábla kiadásának, használatának, engedélyezésének díja tizenötezer forint, ami tartalmazza ideiglenes forgalomban tartási engedély díját, a rendszámtábla árát és az indítási napló díját is.

A zöld rendszámra jogosult járművek köre elvileg igen szűk. Általában olyan, idénymunkára használt gépek tartoznak ide, mint az arató-cséplő gépek, szecskázó gépek, szőlőkombájnok, önjáró műtrágya- és szervestrágya-szóró gépek.

A "terepjárókra" nem szerelhető zöld rendszám, tekintettel arra, hogy ezek a járművek nem számítanak lassú járműnek - így mezőgazdasági erőgépnek sem. Mégis, némi internetes kutakodás után számos olyan quadot, UAZ-t és Land Rovert találhatunk, melyeket zöld rendszámmal kínálnak eladásra.


A zöld-rendszám igénylésének menete:


Területileg illetékes gépjármű műszaki vizsgaállomáson, a gépudvarban minősítő vizsgálatra be kell mutatni a mezőgazdasági gépet, így elkerülhető, hogy olyan járműre rakják fel a rendszámot, amire nem lehet.

 

Az itt kapott műszaki igazoló lappal kell elmenni a területileg illetékes okmányirodába, ahol az igénylést kitöltve a megfelelő illetékek befizetésével, a kérelem elbírálása után elvihető a zöld rendszám-tábla.

 

Figyelem! Az okmányirodában a rendszámtáblára igényléséhez a jogosultságot okmánnyal kell igazolni.

 

Az igazoló okmányok: mezőgazdasági őstermelői igazolvány, vagy MVH regisztrációs szám, vagy vállalkozói igazolvány, ahol fel van tüntetve a mezőgazdasági, vagy erdészeti tevékenység, vagy hiteles cégbejegyzés másolata, amelyen szintén fel van tüntetve a mező-, vagy erdőgazdasági tevékenység.

(Összeállította: Dr. Paál Sándor KPE-KPSZ Központi Iroda)