Korundos Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4217

Nem talált !

Minden anyag tágul a hőmérséklet emelkedésre. A fémek jobban, a kerámiák ( agyagtégla, samott tégla ) kevésbé.

de mivel egy magashőmérsékletü helyre csak kerámiát építenek be így itt ezzel kell foglakozni.

egy kemencében egy cs. kályhában és egy tömegkályhában néha bizony többszáz fok lehet, így ezek hőtágulása is jelentős.

ezért bizonyos falszakaszok után un. dilatációs hézagokat építenel a falba , hogy tudjon tágulni az a falszakasz. A dilatációs hézagokat majdnem mindig csak un. kiégő anyagokkal képezik. Beraknak pl. farost lemezt.

 

persze nagyon drága és nagyon magas hőmérsékletű tűzterekben a hézagokat nem ezzel tömítik,

 

Azt hanem un.kerámia papalannal.

 

 

Az eredeti neve egyébként ceramik fiber matte. Kurva drága anyag. Engem olvasztanak meg és szálat gyártanak az olvadékból majd papalanná formálják.

Cs. kályhához, tömegkályhához eccerűen pocséklás ilyen anyagot használni.

Ja ezt a kerámia paplant használják még extrém magashőmérsékletű kemekcéknél hőszigetelésre is .

Amúgy a hőtágulás marha nagy károkat tud csinálni. Vót egyszer egy kevenc cserépkályhám két falköré építve. A fal és a kályha között rés, kb 1 - 2 cm. Hogy a zaj az egyik helyről a másikra ne menjen akkor még azbeszt zsinórral volt tömítve a rés.

A kályha tetején rés szintén azbesztzsinórral tőmítve. Egy föstéskor a szorgalmas festő inas fent a hézagot kikente jó erősen gipsszel.

Semmi sem történt mivel a föstés nyáron volt. Aztán úgy nov. végére kb. 20 -25 felfűtés után a kályha sarkai elnyíródtak.

Próbált volna nőni az a kályha, de a gipsz és a felette lévő másfélméter fal és födém erősebbnek bizonyult, így a szerencsétlen kályha sarok csempéi mind elrepedtek.

"egy tömegkályhán belül több ilyen pont is van"

Konkrétan ???

Különösebben nem ismerem a tömegkályha belső felépítését, de sejtem a tűztér általában samottból épül. Mekkora annak a mérete ?

legyen egy 80 x 80 -as mag, E köré épül a burkolat . A mag lényegesen jobban tágul, így a mag és a burkolat közé illik rést hagyni.

és hogy építésközben ne menjen teli különféle építési szeméttel, illik kitölteni egy rugalmas anyaggal. Erre jó pl. a kerámia paplan, de megteszi a mezei közetgyapot is - lényeg legyen rés, tudjon a belső anyag tágulni. Mennyi legyen ? Hát ilyen hőmérsékletnél a 15 mm untig elég. Kevés ? Sok ? szak - értők !

Előzmény: kekov (4214)