vanchu Creative Commons License 2012.12.27 0 0 4034

Helló!

 

Ez így totálisan el van cseszve, de javíts ki ha valamit félreértettem volna.

 

-Több eszköz ne csináljon PPPoE-t. Egy router kapcsolódjon a szolgáltatóhoz.

-Két Access Point (AP) csak akkor hirdesse ugyanazt az SSID-t, ha tudnak egymásról. Jelen esetben ez nem áll fenn.

-Két belső hálózat között csak akkor NAT-olj, ha nagyon-nagyon muszáj. Tipikus szopószorzós szitu, a kétszeres NAT-on bármikor találhatsz olyan alkalmazást, ami nem fog működni és nem lát ki az internetre.

-Több DHCP szervered csak akkor legyen, ha tudod, hogy mit csinálsz. Könnyű elkúrni.

 

Legfontosabb kérdés, hogy hozzá tudsz-e férni a szolgáltatói routerhez. Ha nem tudod rávenni, hogy csinálja meg a PPPoE-t, akkor tekints rá úgy, mintha nem is létezne.

 

Ebben az esetben a saját routered dugd rá vezetéken (saját router csinálja a PPPoE-t), vidd le fizikailag a média lejátszó mellé, az emeleti PC-nek meg vigyél fel egy kábelt.

 

Ha nem elég a lefedettség, akkor keress valami olyan "routert", ami tud WDS-t. Ez lehet az a "slave mode", amiról beszéltél. Ilyenkod a van egy master (a meglevő routered), ami csinál mindent, fizikailag oda fog a wifis gép csatlakozni, ő ad neki IP-t, stb, a +1 "router" csak rádiós átjátszó lesz. Ez mondjuk a wifi teljesítményét lerontja, de működni fog. Előtte nézd meg, hogy a melgevő routered tud-e WDS kapcsolatokat fogadni. Kliens valószínűleg tud lenni, az elég alap featúra manapság.

 

Ha a szolgáltató routeréhez hozzáférsz, akkor értelemszerűen az egyik legyen a WDS szerver, a másik meg csatlakozzon rá kliensként.

 

A wireless és a vezetékes hálózat között az ilyen otthoni "router"-ek hajlamosak tűzfalt csinálni by deafult: mind a két alhálózat csak az internetre láthat ki, egymást nem látják. Ez egy pipa valahol a menüben, keress utána, hogy van-e ilyened. A windowsos network share látszik a router túloldaláról (másik alhálózatból) is, ha nincs szűrés felrakva.

 

De az ilyen otthoni "router"-ek hajlamosak arra is, hogy mindent ész nélkül routoljanak az outside felé, és sanszosan még a NAT-ot se tudod kikapcsolni... Így ha össze is tudod hegeszteni, szerintem szar lesz. Keress valami olyan "router"-t (plusz egy access pointnak), ami képes rá, hogy a wireless és a belső vezetékes portokat összekapcsolja mindenféle szűrés nélkül. Ezt egy dróton összekötöd az elsődleges "router" egyik belső portjával, másik SSID-t sugároz, és javarészt fasza lesz. (ez performanciában jobb megoldás, mint a WDS alapú, ha nem mozognak a kliensek. De egy kliens addig nem dobja el az SSID-t, amíg képes rá csatlakozni, tehát ha lehozod a laptopot az emeletről, akkor lehet, hogy inkább csatlakozik 1Mbps-en az emeletre, mint 54-el a földszintre. Ilyenkor kézzel újra kell csatlakozni. Cserébe nincs by default sávszélességvesztés, mint a WDS rádiós átjátszójánál.

 

 

Aztán lehet még játszani sokmindennel, hogy faszább legyen, de ezek már olyan featúrák, amik nem feltétlenül lesznek benne az otthonra szánt "router"-ekben, és ha benne vannak, akkor se feltétlenül működnek úgy, ahogy kéne. Például nem-PSK alapú WPA/WPA2 -vel meg lehet oldani, hogy egy szerveren authentikáljanak (ez lehet akár az egyik "router" is), és akkor szórhatja mind a kettő ugyanazt az SSID-t, ideális esetben még roamingolni is fognak a kliensek... De ezt ilyen dlinkekből összerakni elég szopórém.

 

 

Előzmény: -=Szabi=- (4014)