barkócza Creative Commons License 2012.11.26 0 0 80286

Ezt az ásványi só kicsapását forralással annyiszor emlegetitek, hogy nem bírom ki, muszáj helyrerakni.

 

A sól oldhatósága vízben a melegítéssel nő, azaz forralássak sót nem lehet kicsapni a vízből. Ellenben a gázok oldhatósága a hőmérséklet növelésével csökken, mint tudvalevő, ezért döglenek a pontyok, ha fölmelegszik a Balaton, az oldott oxigén mennyisége úgy lecsökken. Oldott gázt el lehet távolítani a vízből forralással.

 

A víz keménységét az oldott Ca és Mg  adja. Ezek két formában vannak jelen. Jelen lehetnek sóként (szulfát, klorid, nitrát, stb.), ezt hívják állandó keménységnek, ez forralással nem csapódik ki.

 

Jelen lehetnek hidrokarbonát formájában (Ca(HCO3)2, Mg(HCO3)2). Ilyenkor tulajdonképpen a vízben oldott szén-dioxid gáz tartja oldatban a kalciumot és a magnéziumot. A melegítés hatására a szén-dioxid gáz oldhatósága erősen lecsökken, eltávozik a vízből, és a hoppon maradt Ca és Mg karbonát formájában (vízkő) kiválik. Ez a változó keménység, ami forralással eltávolítható a vízből. Ez nem elhanyagolható, karsztos helyen a teljes keménységnek akár a felét is adhatja.

 

De pl. ha konyhasós vizet (leves) fölforralsz, abból aztán nem fog kiválni a konyhasó.

Előzmény: deszegregator (80277)