Szia!
A cocializmusban a tápok hal, vér és csontlisztből készültek főleg, illetve ez adta a fehérjét hozzá. De most már tiltott a vér és csontliszt, mivel félnek a kergemarha kórtól és egyéb fincsi kórokzóktól, ezért ezeket nem rakhatják bele. A hal meg gondolom drágább mint a szója, bár fene tudja, lehet hogy más miatt nem keverik, vagy keverhetik bele.
Én olyan disznótartást szeretnék, illetve tudok csinálni, hogy kb. 100 nm-t kapna 2 állat kifutónak. Amit takarmánynak tudok biztosítani, az a többféle gabonamag (kukorica, búza stb.), takarmánykrumpli/répa, konyhai zöldhulladék, kenyér, és megpróbálnék savót vagy ha lehet néha tejet szerezni a szomszéd tehenészetből.
Szerintem azért ezekből már fel lehet nevelni egy disznót, csak gondoltam hátha van valakinek gyakorlati tapasztalata is e téren, de legfeljebb kipróbálom én magam, aztán majd meglátjuk.
Megjegyzem a baromfikkal is így járunk el, illetve csak idén kezdtünk bele, de egész szép az állomány. Kapnak ezek mindent és nőnek is mint a dudva. A leves meg ami belőlük készül valami isteni, össze se lehet hasonlítani a boltival. Mondjuk mi kettőshasznúakat tartunk, és azok elvannak táp nélkül is.
A disznótartáson azért agyalunk, mert évek óta mi magunk töltünk kolbászt, hurkát, de a vágóhídi hús és zsír nem a legjobb. Persze vehetnénk portáról is egész sertést, de akkor már biztosra akarok menni, hogy mit eszik, és mivel most van helyünk, időm és energiám, hát belevágnánk a dologba. Legfeljebb a saját káromon tanulok. :)