Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 49300

Teljesen szabálytalan!!!

 

A termék leírása gagyi és téves, megtévesztő, nekik az a lényeg, hogy eldaják.

Teljesen szabálytalan!!!

 

Utólag -és persze gyárilag is- világító -és minden más egyéb- berendezést felszerelni csak előre meghatározott jogszabályok alapján lehet.

Egy gyári fényszóró fizikai elhelyezésére is vannak úniós szabályozásokok, amiket a gyártókanak is be kell tartani, hogy milyen magasan lehet, nem lehet x mm-nél alacsonyabban...stb. Ez minden lámpára vonatkozik, oldalindexre, hátsó lámpára, rendszámtáblára...stb.

 

Ezen úniós jogszabályok mellé vannak még az egyes országok saját előírásai, amit szintén be kell tartani.

Nálunk Magyarországon ez a 6/1990. KÖHÉM rendelet, mely a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szól!

Ezt külön felyezetekben, kategóriákra bontva tartalmazza a leírásokat.

 

A világító és fényberendezésekre vonatkozó szabályzások kb a 37. §-tól kezdődik, és a 71. §-ig tart.

 

Idézek ismét pár sort: Színekkel megpróbálom jelölni, hogy átláthatóbb legyen:

 

A nappali menetjelző lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek:
55/A. §  2 (1)   A gépkocsit fel szabad szerelni két, menetirányban fényt kibocsátó nappali menetjelző lámpával.
(2)  A nappali menetjelző lámpa csak színtelen (fehér) fényt bocsáthat ki.
A nappali menetjelző lámpára vonatkozó további műszaki feltételek: 
55/B. §  4 (1)   A gépkocsira csak jóváhagyási jellel ellátott* nappali menetjelző lámpát szabad felszerelni.
(2)  A nappali menetjelző lámpákat a gépkocsin a következőképpen kell elhelyezni:
a)  az átvilágított felület alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb és attól 1,50 méternél távolabb nem lehet;
b)  az átvilágított felület külső széle a gépkocsi legszélső pontjától 0,40 méternél távolabb, a különböző oldalon lévő lámpák átvilágított felületének belső szélei egymáshoz 0,60 méternél közelebb nem lehetnek, azonban az olyan gépkocsin, amelynek a teljes szélessége nem éri el az 1,3 métert, a belső szélek közötti legkisebb távolság 0,40 méterre csökkenthető.
(3)  5     A nappali menetjelző lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy a lámpa automatikusan bekapcsolódjon, ha a motorindító kapcsoló a motor indítására kész állapotában van, de – kivéve a 42. § (5)* bekezdése szerinti esetet – automatikusan kapcsolódjanak ki, amikor a fényszórókat* bekapcsolják.

 

*hogy mi is a jóváhagyási jel, milyen adatokat kell tartalmaznia, és hogy is kell kinéznie, azt egy másik leírás tartalmazza lentebb.

*A távilsági fény, tompított fény, ködlámpa...stb is fényszóró!

*42. § (5) bek. A távolsági fényszóróhoz alkalmazható olyan elektromos kapcsolás is, amellyel a távolsági fényszóró minden más világító és fényjelző berendezéstől függetlenül — a kapcsoló működtetésének az időtartamára — bekapcsolható; e kapcsoló elengedésekor a távolsági fényszórónak ki kell aludnia.

Ez röviden és konyhanyelven a fénykürt, amivel "villogtatsz".

 

Távolsági fényszóróra vonatkozó további műszaki feltételek:
42. §  (1) Járműre csak jóváhagyási jellel ellátott távolsági fényszórót szabad felszerelni.
(2)  A motorkerékpáron — kivéve a motoros triciklit — a távolsági fényszórót úgy kell elhelyezni, hogy az átvilágított felületének széle 100 milliméternél ne legyen távolabb a tompított fényszóró átvilágított felületének szélétől. Egyéb járművön pedig a távolsági fényszóró átvilágított felületének külső széle nem lehet kijjebb, mint a tompított fényszóró átvilágított felületének a külső széle.
(3)  Ha a járművön olyan, munka végzésére szolgáló berendezés van, amelynek működését a szabályosan felszerelt távolsági fényszóró akadályozná, vagy amely a szabályosan felszerelt távolsági fényszóró fényét takarná, alkalmazhatók olyan távolsági fényszórók, amelyek nincsenek a járműre felszerelve, hanem — a közúti közlekedésben való részvétel idejére — kitűzhetők. A kitűzhető távolsági fényszóró rögzítőszerkezetének — külön beállítás nélkül — biztosítania kell a fényszóróra a rendeletben meghatározott megvilágítási (beállítási) előírások teljesülését.
*(4)  A távolsági fényszóró elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy a fényszóró csak a helyzetjelző lámpákkal együtt, illetőleg akkor legyen bekapcsolható, ha a helyzetjelző lámpákat már bekapcsolták.
*(5)  A távolsági fényszóróhoz alkalmazható olyan elektromos kapcsolás is, amellyel a távolsági fényszóró minden más világító és fényjelző berendezéstől függetlenül — a kapcsoló működtetésének az időtartamára — bekapcsolható; e kapcsoló elengedésekor a távolsági fényszórónak ki kell aludnia.
(6)  A távolsági fényszóró — a motorkerékpár távolsági fényszóróját kivéve — a kormányzott kerékkel együtt nem fordulhat el. Ez a rendelkezés azonban nem zárja ki, hogy a 4 db távolsági fényszóróval ellátott gépkocsi távolsági fényszóróiból 2 db a kormányzott kerékkel együtt elforduljon.

 

Tompított fényszóróra vonatkozó további műszaki feltételek:
44. §  (1) 48 A járműre csak jóváhagyási jellel ellátott tompított fényszórót szabad felszerelni. A jármű egyedi forgalomba helyezésének engedélyezése során — a tompított fényszóró által biztosított megvilágítási kép vizsgálata alapján — e rendelkezés alól a közlekedési hatóság felmentést adhat.
(2)  A tompított fényszórót az oldalkocsi nélküli motorkerékpáron és az oldalkocsis motorkerékpáron a motorkerékpár hosszirányú függőleges felezősíkjában gépkocsin és motoros triciklin úgy kell elhelyezni, hogy a tompított fényszóró átvilágított felületének a külső széle a jármű legszélső pontjától 0,40 méternél távolabb, a két tompított fényszóró átvilágított felületének a belső szélei egymáshoz 0,60 méternél közelebb nem lehetnek. Az olyan motoros triciklin és lassú járművön, amelyen egy tompított fényszóró van felszerelve, a tompított fényszóró átvilágított felületének a bal széle a jármű bal oldali legszélső pontjától 0,40 méternél távolabb nem lehet.
(3)  A tompított fényszóró átvilágított felületének az alsó széle az úttest szintjéhez 0,50 méternél közelebb, az átvilágított felület felső széle az úttest szintjétől 1,20 méternél távolabb nem lehet. Mezőgazdasági vontató és lassú jármű esetében — ha a jármű szerkezeti kialakítása ezt szükségessé teszi — a tompított fényszóró átvilágított felületének a felső széle az úttest szintjétől legfeljebb 1,50 méter távolságra lehet.
(4)  A 42. § (3) bekezdésének a rendelkezése értelemszerűen irányadó a tompított fényszóróra is.
*(5)   A tompított fényszóró elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy e fényszóró csak a helyzetjelző lámpákkal együtt, illetőleg akkor legyen bekapcsolható, ha a helyzetjelző lámpákat már bekapcsolták. A távolsági fényszóróról a tompított fényszóróra való átkapcsoláskor — a rendelet 42. § (5) bekezdésében említett esetet kivéve — a távolsági fényszórók nem világíthatnak.
(6)  A tompított fényszóró — a motorkerékpár tompított fényszóróját kivéve — a kormányzott kerékkel együtt nem fordulhat el.

 

*"itt" mindkét résznél bukik pl a lagunás "távolsági fényszóró átalakítása halványabban világító nappalifénnyé" mutatvány.

 

Jóváhagyási jelzés:

A KTI honlapján minden hivatalos jogszabály megtalálható pl:

http://www.kti.hu/index.php/szolgaltatasok/eu-es-ensz-egb-koordinacio/ensz-egb-gepjarmu-eloirasok

 

A nappal menetfényre vonatkozó teljes jóváhagyási leírás itt megnézhető vagy letölthető (pdf):

http://www.kti.hu/uploads/ENSZ-EGB/gepjarmu_eloirasok/ujak/Egb087.Rev.2._11.pdf

 

És akkor így a végére ki is derült, hogy az általad linkelt cucc tulajdonságia igen csak messze állnak ezektől! :))

 

(Sorry mindenkitől a sok szövegért, de remélem mindenkinek hasznos összeállítás)

 

Előzmény: BergIstván (49296)