kisharsány Creative Commons License 2012.10.30 0 0 9257

Ez a mai korona minden lehet, csak szent nem....

(Besorolandó az eset a "Kis Habsburg Szemétkedés" c. szappanopera többi relikviája közé.) írja xalter egyik válaszul erre a 9189-re, akinek megköszönöm, hogy leolvasta a két írást (a felsőn: "Ilyennek írták eddig Tudósaink  +  a Magyar Szent Koronát.", az alsón: "Mi Ilyennek találtuk  +  1790. év febr. 16.ik napján." )

 

S most vizsgálódjunk egy kicsit: mi tűnik fel egyből ?   Úgy tűnik hogy két külön koronáról van szó. Pedig ez kétséges. Nézzük meg alaposabban kinagyítva: (Természetesen mindezt hipotetikusan)

 

A felső kép teljesen másnak tűnik, mindaddig, míg el nem fogadjuk, hogy a középső kép a korábban Révay által említett Szűz Mária kép - a Korona hátoldalán. Innentől érdemes gondolkodni. Teljesen egyértelmű. hogy a hátsó pártakialakítás eredeti kellett legyen, tehát a kényszerutazás alatt jelentős átalakítás történt a hátsó pártarészen.

Megfigyelhetjük, hogy a felső képen a pártasor alatt egy markáns anyagszélesség található a gyöngydrótsor fölött, ami ma nincs meg, sőt Csomornál az szerepel. hogy az abroncs alsó és felső éle meg lett csiszolva, az eredetileg 52 mm-lehetett, ma 51,2.

Az alsó képen sem Mihály,  sem (főleg) Gábriel, sem leginkább Kozma rajza nem felel meg a mai képeknek.

 

Ki akarja folytatni ?

Előzmény: kisharsány (9189)