curlie Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2577

Tisztelt Szeszmesterek!

 

Köszöntelek Benneteket… jelentem a végére értem! Végig olvastam mind a 2.500+ hozzászólást…. a whisky előállítása vonatkozókat gondosan, a többit csak úgy futólag. Bámulatos, hogy mennyi tudás, tapasztalat van a birtokotokban.

 

Mivel a whiskyt igen csak szeretem, úgy döntöttem, hogy – rövid pálinkás múlttal – kipróbálom, milyen lehet az otthon készített.

 

Kijegyzeteltem a hozzászólásokat, nagyjából képben vagyok. Volt, hogy úgy gondoltam, mindent értek, aztán elbizonytalanodtam, aztán megint kitisztulni látszott a kép, de csak azért, hogy megint összezavarodjak… a hiba nyilván az én „készülékemben” van. Azt gondoltam, hogy leírom, mit s hogyan gondolom és megkérlek Benneteket, hogy igazoljátok (vagy cáfoljátok) a gondolatmenetemet.

 

Szóval… mivel kedvenceim a maláta whiskyk (ebből is az Islay régió „füstösebb márkái, mint Laphroaig, Bowmore, még ha ez a sznobok itala is – by Kormoss’ – bocs’… ne vedd sértésnek), ezért vennék 6 kg whisky malátát és ebből csinálnám meg a cefrét 30 liter víz hozzáadásával. Az így kapott mennyiséget tudnám egyszerre kifőzni egy 50 literes pálinkás üstben.

 

Cefrekészítés:

- malátát darálni (kérdésem, hogy – a sörfőzésnél használt – „roppantott” magok megfelelnek-e vagy mindenképpen darálni kell?)

- 63-65 fokos vízben tartani kb. 1,5 órán keresztül

- ezután fel kell vinni a hőmérsékletet 75-77 fokra és egy rövid ideig ott kell tartani… erről a lépésről egyetlen egy hozzászólásban olvastam

 

- visszahűtés, savazás (a pH értékre vonatkozó feljegyzésemet nem találom, de 4-es értékre emlékszem… kérdésem, hogy a savazás kihagyása mennyire veszélyezteti a cefrét? A gyümölcscefrénél leginkább akkor használják, ha a kiforrt cefrét nem tudják azonnal kifőzni.)

- Élesztőzés…. Budafoki sütőélesztővel gondoltam, fél kocka/35 liter cefre rendben lévőnek látszik?

- erjedés

- főzés (háromszori lepárlás pálinkafőzőben); első lepárlás: kinyerni az összes alkoholt; második lepárlás: az első lepárlás „eredményét” hígítatlanul lepárolni (kérdésem: itt is addig kell engedni a folyadékot, amíg alkohol van benne?); harmadik lepárlás: az második lepárlás „eredményét” hígítatlanul lepárolni és itt kell elvenni a rézelejét, majd jön a feje 80 fokig (itt vélhetően már 80 fok felett indul meg a folyadék), szíve 65 fokig, majd a farka 20 fokig.

- fejét, farkát elteszem későbbre

- szívét hígítom 65 fokra, majd gyorsérlelem

- megkóstolom és elámulok …. Vagy negatív vagy (és remélhetőleg inkább)  pozitív irányban

 

Jó a gondolatmenet?

 

Ha az eredmény pozitív lesz, akkor beruházok thumer(ek)re és kitanulom a malátázást is.

 

Kicsit bő lére eresztettem a dolgot…. elnézést!

 

Tisztelettel: curlie