LvT Creative Commons License 2012.10.16 0 0 44

Boroszkynál, aki korban ugyanez, Zovány alakban szerepel a zsurki dűlőnév. Ráadásul, a -tó utótag nélkül, jóllehet más dűlőneveknél ez nem maradt le. Vö. „[Zsurk d]ülő-nevei közül érdekesek és bizonyos jelentőséggel bírnak a Lesznye, Ipri, Rátka, Rév-tava, Zovány, Kondor-rét, Lókotyor, Pénzverő laposa, Dancsok, Nápa-ágyos, Szebcse ér, Szótalanka, Emberfő-homok, Eszterna, Lidnecsere, Csigje, Nikestó, Nagy Bakos domb elnevezésüek.http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0019/6.html

 

Ebből arra következtetek, hogy ez elsődlegesen nem a morotva neve volt, hanem egy nagyobb határrészé, amely azonban földrajzilag nem különül el és nincs hadászati jelentősége, így nem került rá a katonai felmérés térképére.

 

A másik következtetésem az, hogy a katonai felmérés során torzult a Zovány alak Sovány-ra: ma is Z-vel van, Borovszkyéknak is kimerítő, a katonai felmérésen túlmenő részletességű ismereteik voltak a zsurki dűlőnevekről, tehát a Z-s forma megalapozottabbnak tűnik. Szintén ez irányba mutat az, hogy a tévesztés inkább eredményez „értelmetlen” névből „értelmeset”, mint fordítva.

 

Előzmény: Onogur (43)