ot1019 Creative Commons License 2012.10.14 0 0 7859

Én elég sok libát, kacsát szoktam vágni, pucolni. Nekem tokosságtól függően 15-30 perc egy liba kopasztása, a kacsáé olyan 5-10 perc. A tokos alatt persze nem a sündisznó állapotot értem, hanem azt, ahol még urai vagyunk a helyzetnek.

A legfontosabb dolog, amin a kopasztás sikeressége múlik, az a víz hőfoka. Nem szabad lobogó vízbe mártani, mert akkor vége. Tudom, hogy sokaknál ez a bevett szokás, régen mi is így csináltuk, de ez egy tévhit, és ez az oka annak, hogy a pucolás egy nehéz, vagy néha már-már kivitelezhetetlen feladatnak van elkönyvelve a köztudatban. Kb. olyan 80 fokos víz az ideális a baromfikopasztásra. Ezt sajnos csak ilyen saccra tudom mondani, mert nincs olyan hőmérőm, amivel ezt meg tudnám mérni. Én úgy szoktam meghatározni, hogy akkor jó, amikor az ujjamat egy pillanatra bele tudom dugni a vízbe, anélkül, hogy megégetne. Ilyen vízbe mártva a lábbőr szinte leugrik a lábról, a tollat pedig szó szerint söpörni lehet a jószágról, a szárnyról pedig egyben le lehet rántani a tollat.

A másik fontos dolog az, hogy úgy kell időzíteni az állat levágását, hogy miután kimúlt, azonnal mártsuk és kopasszuk. Tehát nem szabad előre levágni és hagyni megmeredni, mert így már jóval nehezebb lesz pucolni.

Előzmény: Lilatigris (7858)