vandork Creative Commons License 2012.09.29 -1 0 14169

Ez nem igaz! Volt terepszínű munkaruhája (speciális egyenruha) a szovjet hadseregnek.

 

-1984-től az Afganisztánban szolgáló helikopteres, majd egyéb repülőegységek részére bevezették az ún. Butan háromszínű terepszínű mintázatot. Ebből gyártottak nyári (könnyű ing, nadrág), átmeneti ruházatot (prémes galléros könnyű kabát, nadrág) és később még télit is (nagyon kicsi példányszámban). 1989-től ezt kezdték el ezeket kiosztani a többi, Afgánon kívüli repülőegység részére is (Kunmadarason, Debrecenben is láttam már ilyet, kép is van róla). Lásd fotók a múzeumból: vegyesen a hagyományos kontinentális kék, és trópusi fehér homokszínű színű hajózóruhákkal)

 

-Szintén 1984-től bevezették a KGB egységei részére a kétszínnyomásos, digitmintás terepszínű egyenruhát. A KGB Határőr csapatok szárazföldi és Légi csapataiban szolgálók is ilyet kaptak. A KGB Határőr csapatok helikopteresei ilyen kétszínű hajózóruhát kaptak, s Afganisztánban is hordták.

 

-A 70-es években már megjelent az ún KZSz összfegyvernemi álcaruha, amit az egyenruhára lehetet fölvenni, ez is digitális mintás volt. Lásd a mellékelt fotón a sorkatonán. Ez hálós anyagból volt.

 

-Gimnasztyorkát régen nem hordtak már, annak egyenes álló galérja volt. a tiszteknek 1969-től egy erre hasonlító tábori ruházata volt, de ez nem gimnasztyorka (lásd a Szovjet repülőtér titkai múzeum fotója lent, elől).

 

Karesz

 

Előzmény: Volt tüzér (14162)