Én is gondolkodtam ezen, hogy miért használnak "profi" hamisítók metanolt, és a következő két dolog jutott eszembe:
1. Lehet, hogy ott jövedékiadó-mentes a metanol, és egy ici-picit beletesznek a lőrébe, hogy növeljék a nyereségüket. Véletlenül túl sokat tettek bele ez alkalommal - azért ezt nem tartom valószínűleg.
2. Lehet, hogy ott a felügyelet nézi a metanolszintet, és ha túl kicsi, akkor pancsoltnak minősíti a tényleg pancsolt gyümölcspárlatot. Ezért az egészségügyi határértéken belüli metanolt hozzáteszik, hogy találja meg a hatósági labor. Azért ez sem valószínű.
3. Azért tartanak metanolt a gyárban, mert metil-észtereket állítanak elő belőle hamis aroma céljára. Valamelyik hülye pedig tévedésből egy-két tételhez azt öntötte bele etanol helyett. Ez már valőszínűbb.
4. Egy sértett tettestárs ki akart b.szni a többiekkel, nem érdekelte, hányan halnak meg. :( Sajnos, ez sem lehetetlen.