viski12 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 832

Hát rengeteget tudnák beszélni a térdről, de megpróbálom rövidre fogni.

 

Komárom megyei vagyok, így Tatabányára járok, helyi dokihoz.  köztudottan jó, talán a legjobb. Bár azt vettem észre, hogy a saját dokijáról mindenki ezt mondja.

 

Így egy év múlva is sokszor úgy érzem, hogy a bal még mindig jobb, mint a jobb. De ettől függetlenül, ezeket a hyal injekciókat ismételgetni kell, a következővel már nem fogok 1 évet várni, szerintem 7-8 hónap múlva mehet a következő kúra, ha a pénztárcád bírja érdemes, rosszabb nem lesz tőle az biztos.

Szedem mellette a Donát. Abba sem hagyom, persze mindenki azt mondja, hogy 3 hónapot kell szedni, aztán kihagyni valamennyit, mert hozzászokik a szervezeted, de én nem hagyom abba, mert akkor érzem, hogy rosszabb. Szedem folyamatosan. A szervezeted meg nem szokik hozzá, hogyan szokna hozzá a glükozamin szulfáthoz? Hülyeség szerintem.

Most azt találtam ki, hogy Condrosulfot is szedek mellé. Kora reggel, és késő este dona, ami glükozamin-szulfát, délben meg Condrosulf, ami kondroitin szulfát. Meg még ugye a hyal injekció hetente, így full mindent kap a térdem.

Nekem ezek a 3 összetevős cuccok, (poenzi3, Béres porcerő) annyira nem voltak jók, mint a Dona. Találtam egyszer a neten egy orvosi tanulmányt, miszerint, a 3 összetevő külön-külön jó a térdnek, de lehetséges, hogy együtt kioltják egymás hatását, ezt én éreztem is, ezért szedem úgy, hogy a condrosulf, és a két dona között minél több idő teljen el, kb 7-8 óra.

 

Az én esetemben az az érdekes helyzet áll fenn, hogy valószínűleg azért fájnak a térdeim, mert nem használom őket. Miután lediplomáztam, naponta 8-10 órát ültem asztalnál, aztán kocsim is lett, egy suzuki, úgyhogy vagy abban ültem, és a kuplungot nyomogattam, vagy az asztalnál ültem, és dolgoztam. Ekkor jöttek a térdfájdalmak, 30-as éveim legelején. A mai napig azt érzem, hogy akkor múlik el a fájdalom, ha erőltetem, használom. A minap például elmentem egy haveromhoz, aki autószerelő, segítettem neki, térdeltem, erőltettem, kúsztam-másztam, nyúztam késő estig, és egyáltalán nem fájt sem aznap, sem másnap. Az emberi térdet nem arra tervezték, hogy egész nap ülő helyzetbe legyen mozdulatlanul.

tegnap például futni voltam egy füves focipályán. Azt vettem észre akkor a legjobb a térdemnek, ha mezítláb futok, ezért cipőt ledobtam, szerencsére egyedül voltam, nem volt ki kinevessen, és valóban jót tett neki az a 15 kör futás. Futás közben fél-fél kört egy lábon szökdécselek, aztán lábat váltok, ez nagyon megerőltető, mert ugye egyetlen térd viseli a teljes testsúlyodat, de nekem ez a jó, így nem fáj. Bár ez annak a jelen, hogy van még porcom.

 

Régebben láttam egy videót a videóklinika.hu-n, ahol egy ortopéd doki beszél az izületet porító porcok tulajdonságairól. Azt mondta, hogy ez egy nagyon kemény anyag, de mindazok mellett, hogy kemény, az a tulajdonsága is megvan, hogy kissé rugalmas. Mivel az erek nagyívben elkerülik a porcot, ergó rossz a vérellátása, nem az erek táplálják, hanem az izületi tokban lévő izületi folyadék élteti. Amikor terheljük a porcot, kissé összenyomódik, mint a szivacs, amikor pedig levesszük róla a terhet, visszanyeri eredeti alakját, és ekkor szívja magába az izületi folyadékot is. A porcnak ez az anyagcseréje. Talán ez az oka annak, hogy amikor egy lábon szökdécselek, igaz, a tüdőmet majdnem kiköpöm, akkor jó a térdem, amikor pedig ülök, akkor fáj.

Úgyhogy én, amikor csak tudom, használom, persze ésszerű keretek között, járkálok, guggolok, futok, ebben az értelemben nem kímélem, viszont konditerembe is járok, ott a combomat erősítem, ott már figyelni kell, könnyen túlzásba lehet esni. Amikor viszont kissé sikerül megerőltetnem, pl 40-50 perc futás az már sok, akkor szúró fájdalmat érzek, de ez nagyon ritka, akkor pihentetem.

 

Valószínűleg túl feszes az ízületi tokom is, mert sokszor érzek feszítő érzést a térdhajlatomban, de nem engedem megműteni, mert túl sokan panaszkodnak erre a műtétre, inkább nyújtom.

Holnap megyek a második szurimra, rákérdezek erre a méreg drága injekcióra is.

Előzmény: renesains (830)