Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.09.18 0 0 3372

"Hogyan? Na ezt kell kitalálni : ez a házifeladat annak aki szeret gondolkozni piszkálódás helyett."

 

Pár hete már írtam: hőmérsékletet kell mérni a kémény kilépő pontján (legfelül) és ha a fűtőrendszerrel biztosítod azt, hogy odafent a füstgáz soha nem csökken harmatpont alá (60-65 fok), akkor a víz/kátrány problémák nagyjától megvédted magad.

Ezt szerintem legjobb lenne automatizálni:

- begyújtáskor legyen egy rövid füstgáz-út olyan csappantyúval, amely csak azután kezdi a füstgázt átterelni a "hosszú útra" (hőtároló tömeg), amikor kéményből kilépő már 65 fok felett van.  Ezután ez a csappantyú szép lassan (fokozatmentesen) váltana át a hőtároló tömegre, a rendszer felmelegedése során mindig tartva a 65 fokot a kémény végén.

- amikor ez a begyújtás/felfűtés csappantyú már teljesen zárva van (tehát a teljes füstgázt már a hőtároló tömegen át küldi), attól még a felmelegedés nem áll meg. Ekkor lépne működésbe a (szintén fokozatmentes) tűzilevegő-szabályzás, ami a tűztér ellátó levegő csökentésével (a végefelé a gyengülő égés esetén megemelésével) próbálná tartani stabilan a 65 fokot. Ezzel javulna a rendszer hatásfoka, mert mindig csak a megfelelő huzathoz és a kémény tisztán tartásához minimálisan szükséges hő hagyná el a lakóteret (és persze megnyúlna az égési idő is).

- amikor a rendszer már koppanásig kinyitott tűzilevegő csappantyúval sem képes tartani a 60-65 fokot, akkor leégett a tűz. Ekkor lép életbe a harmadik csappantyú, amely (a CO mérgezés megelőzése miatt mondjuk csak 95 százalékosan) lezárja a kályha és a kémény közötti átjárást, a kályha lehűlését megakadályozandó (ugyanekkor természetesen lezáródik a tűzilevegő csappantyú is).

Begyújtás előtt egy gombnyomással  "begyújtási állapotba" fordulna az összes csappantyú (minden koppanásig kinyitva), ezen gomb megnyomása lenne az egyetlen beavatkozási lehetősége a rendszer működésébe a gazdinak.

 

Ha mindez egy NAGYON jól hőszigetelt kéménnyel párosul (tehát a tetején mért hőmérséklet szinte megegyezik a kályha kémény-kivezetésén mérttel), akkor szerintem megközelítettük azt a hatásfokot, aminél feljebb már csak a kondenzáció kihasználásával mehetnénk, de az kisipari méretben (azért a kevéske nyereségért) szerintem túl drága játék lenne (savas víz problémák, kátrány problémák, esetleg ventilátoros füstgázelszívás, satöbbi).

Előzmény: Törölt nick (3367)