spapda Creative Commons License 2012.09.17 0 0 41181

"miért terepjáró?

  • 20cm feletti hasmagasság
  • van benne 4x4
  •  + felező.
  • középen meg nincs diffi
  • hátul  merevhidas

Túl lihegitek a dolgokat. Nem mindenkinek jelenti ugyanazt a terep."

 

Messze nem a hardcore off-roadról beszélek. Magam is járok terepre munka és kikapcsolódás ürügyén is, én ilyen szemmel nézem a kérdést. A te definíciód alapján néhány full műanyag SUV simán terepjárónak számítana (sőt még akár némely Subaru kombi is), miközben több pickup is kiesne. Terepjáró az, amivel életvitelszerűen lehet terepre járni, elsősorban munka céljából, ráadásul úgy, hogy nem esik szét tőle, finomabban fogalmazva a futómű és az egész hajtáslánc tervezésekor figyelembe vették azokat a hatásokat és körülményeket, amik terepen érhetik az autót. Nem mondtam, hogy nem lehet Campoval terepre járni, mert lehet. Teszik többen is, magam is láttam már vadászt az erdőben Opel volánja mögött, én is előfordulok a dzsindzsában, hol egy pickupban ülve, hol egy összkerekes kisbusszal (ami szintén nem terepjáró, mégis bírja a kiképzést), hol pedig terepjáróban, tehát van viszonyítási alapom. Átlagos erdei földutakon bármi elmegy, aminek 4 kereke hajtott és a hasmagasság nem kevesebb 16-18 centinél. Sőt sokszor még a 4x4 sem kell.

 

De ezek itt definíciók, dogmák meg előítéletek, semmi értelme ezt ragozni. Nincs semmi baj a Campoval, csak érezni kell a határait. Meg észrevenni azt, hogy a hazai piacon a többség rémségesen le van lakva (tudom, mert elég sokat megnéztem magam is), ugyanis a legtöbb helyen brigádautó volt, kőművesek, festők és hasonló, kevésbé terepi körülmények között dolgozó embereké. Vagy a közútkezelőnél/autópálya karbantartók alatt futottak. Mindegy is, le vannak lakva, és meggyőződésem, hogy sokkal nehezebb ebből a típusból olcsón használható állapotú darabot találni, mint a konkurens márkákból, ami lehet akár pickup, terepjáró, furgon, akármi. Persze vonzó, hogy mondjuk 1 milláért akár 3-5 évvel fiatalabb Opelt is lehet kapni, mint más japán pickupot, de ennek oka van, a piac beáraz, és a piac nem hazudik. Nekem nem volt Opelem, de akikkel beszéltem, mind azt mondták, hogy végülis jó, de nem jó. Autónak autó, 4 kerék van rajta, általában meg is hajtható mind a négy, de valahogy nem az igazi, valami nyűg mindig volt velük. Amit nem csodálok, mert én is megnéztem belőle elég sokat, mind szét volt hajtva, le volt amortizálva, hiába voltak olcsók, sok meló és pénz kellett volna a kipofozásukhoz.

Ilyen alapon ott a Tata Telcoline, a definíciód szerint terepjáró, 1 millióért pedig akár 2006-os évjáratot is kapni. Csak senki sem akar rosszat marhadoktornak. Aki valószínűleg már eldöntötte, hogy Opel Campo lesz belőle, tehát teljesen feleslegesen jártatjuk a szánkat, hiszen nem tippet, hanem megerősítést vár. Amúgy az igényeinek teljesen megfelel egy Campo is, szóval nyugodtan megveheti, mindenki áldását adja rá. :)

Előzmény: lexus81 (41174)