torren001 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 21510

sziasztok, íme a beszámolónk:

 

08.20-án este érkeztünk némi repülőn való zötykölődés után Kos szigetre. Oda- vissza repülőn az ellátás korrekt, kb mint a Malév fénykorában. Szállásunk a Kos város Lambi elővárosi részén a Rena Apartmanban volt. Megérkezésünk után lepakoltunk és irány a pool bár, hogy magunkba töltsünk egy a sokak által és általunk is kedvelt görög sört, a Mythost :)

 

A szállásról: Egyszerű tiszta apartman, 2 fős szoba konyha egyben,(átlagos felszereltséggel) füri, wc szintén egyben egy apró helyiségben, továbbá szép kis terasz székekkel, asztallal. A kilátás a teraszról: 2-3 pálmafa, fügefa, távolban pálmák és egy két apartman. A szobát mindennap takarította a házinéni, törülközőket is naponta újakat kaptunk. Szóval a tisztasággal nem volt gond J Az apartmanhoz tartozik egy szép kis tiszta vizű medence is, elkerített gyermek pancsolóval, mely sós vízzel volt feltöltve. Körülötte napágyak, ernyők, székek, asztalok. Az apartmant egy dán-görög házaspár vezeti. (Christina és Kosmas) Állati rendesek és illedelmesek voltak velünk az egy hét ott tartózkodásunk során.  A sör mellé mindig járt egy kis snack is. Az apartman kertje gondozott, fügefa, pálmák, leánderek, hibiszkuszok, szőlők itt ott felfuttatva. A házinéni mindennap söprögetett, szinte reggel már a seprűvel ébredt az öreglány. :)A tengerpart  100 m, de nem igazán nyerte el tetszésünket, elég szemetes és elhagyatott volt. Mindenféle kőbunkerek, törmelékek  félig becsúszva a vízben, vezetékek kint a földből, a víz is elég zavaros volt és sajnálatunkra 0 élővilággal. Amúgy a szebb kavicsos homokos strandokat Kos városba vezető útról jobbra letérve lehet elérni. Itt 0 hullámzás, nyugis víz, és rengeteg napernyő. Az árak 2 EUR-tól 7-ig, de volt ahol csak fogyasztani kellett és elfoglalhattad egész napra a nyugágyat. Amúgy Lambitól kb 2 km a belváros, gyalog 30 perc. Nem volt vészes.

 

Kos város gyönyörű, rengeteg ókori és középkori építmény található a város közepén, lakóházak közvetlen közelében. Hasonló mint Rómában a Fórum. (a város közepén egy hatalmas, több helyen elhelyezkedő ásatás)  Éjszaka szépen kivilágított épületek, minaretek, dzsámik, sok ember, nyüzsi stb.

Első nap mikor megérkeztünk és leültünk a medence mellett lévő kis bárba sörözni nagyon nagy szélfújás kerekedett. Az idő egyébként meleg volt akkor, de kénytelenek voltunk egy pulóvert felhúzni az estére. Ez köszönhető a helyi széljárásnak. (melteminek) Amúgy más napokon egyáltalán nem volt zavaró a szélfújás. Sokan írták, hogy ez egy különleges széljárás. Amúgy tengerparti nyaralóhelyeken általában mindig fúj egy kicsit a szél. (Nem tartottam különösen jellegzetesebbnek a többi bejárt tengerparti helyek széljárásainál. ) Amúgy napközben szinte jól is esik, ha picit lengedezik a szellő.  Valaki írta korábban, hogy Kos sziget, egy LAPOS sziget. Nos szerintem egyáltalán nem, elejétől a végéig bejártuk. Akik csak Kos város és Tigaki környékén barangolnak azoknak laposnak tűnik, de ha már Psalidi illetve Zipari felé elindul az ember akkor már találkozik szép kis emelkedőkkel, hegyi utakkal.

 

Béreltünk biciklit, elég jó bicikliút van kiépítve Kos várostól egészen Lambiig, utána főúton lehet közlekedni. Egészen Tigakiig mentünk, ahol megálltunk a Byron Apartmannál valamint Tigaki végén található sóstó melletti strandnál. Elég szép homokos strandokat találtunk errefelé. Majd utána Tigakiból felfelé tekertünk Ziparin keresztül és végig Kos városba haladtunk a dombos vidékeken. Útközben szőlőt szedtünk, gránátalmát szürcsöltünk. Szóval teljesen jó volt a visszaút. Psalidi városrésznél egy frappét benyomtunk aztán irány az Embros therme. Bizony, igen kerékpárral tettük meg a thermáig a 7 km s utat. A végén már toltuk felfelé a kövesúton a járgányt mert annyira kifáradtunk, de nagyon jó voltJ Aki bírja nyugodtan tekerjen el odáig. A therma szép volt, érdekes képződmény csak nagyon forró és a 40 fokban a tűző kövek között egyáltalán nem esett jól belemenni.  Ezüstékszerekkel vigyázzatok, mert az ásványi anyagokkal teli termálvíz nagyon hamar beszínezi.

 

Jártunk Bodrumban is, jegyet a kikötőben tudtok venni a vár melletti kioszkokban vagy a hajós társaságok standjainál. 15 Eur-ba került -(bár a jegy megvásárlása után láttuk, hogy lett volna olcsóbbért is)- a jegy és vízumdíjat egyáltalán nem kellett fizetni. Út 1 óra kb.  Útlevél kell és el kell rakni a vouchert amit adnak a hajóra való felszálláskor.  Bár voltak akik plasztik személyivel is átjöttek. Egyáltalán nem volt semmi különösebb ellenőrzés az átkelésen. Belépéskor az útlevelet nem veszik el!!  Bodrum nekünk nagyon tetszett, hangulatos bazár van a kikötő mellett. Érdemes leülni egy stílszerűen elkészített és felszolgált zaccos török kávé elfogyasztására. Nagyon érdekes kis vas burkolatú csészékben adják, és mellé hozzák kis tálcán a lukomi édességet is (illetve rahát, ki hogy hívja) Ha javasolni tudom ne a part menti éttermekben üljetek le, hanem felfelé menjetek a kis utcákban és pár kis helyi éttermet sikerült felfedeznetek. Sikerült betérnünk egy ilyen helyre, és 7 líráért hatalmas dönertálat kaptunk. Mondhatni nagyon olcsó volt. (1 EUR: 2,20 t.líra) Az asztalok mellett ecetes kosszarvú paprika. Égett az arcunk rendesen. J Jól is esett mert eddig a görög útjaink során Kos-n találkoztunk a legízetlenebb gíroszuokkal.  Kötelező látnivalók:  Halikarnosossi Mauzóleum romjai, Malmok a hegyen (bár ida nem mentünk fel) Amúgy korábban Bodrum városát Halikarnosossnak hívták, a nevét már csak a Kos városban őrzi egy tér. Valamint érdemes felsétálni a hellén színházhoz is. A hajó délután 16 órakor indult vissza. Bodrumban abszolút nem fúj a szél ennek köszönhetően, nagy volt a forróság. Hazafelé szinte mindenki a hajó belső részén lévő legkondícionált részben foglalt helyet. Mikor már majdnem elnyomott minket a fáradság és az álom, nagy ricsajra és vinnyogásra lettünk figyelmesek. Egy delfin pár közelítette meg a hajó végét és ugrándozásokkal és a delfinekre jellemző vinnyogásokkal köszöntötték az embereket. Kb 1 percig követték a hajót, majd amilyen hirtelen feltűntek, hamar elillantak a tenger kék mélyében.

 

Egyik nap béreltünk motort, hogy a sziget másik felén lévő látványosságokat is felkeressük. Meglátogattuk a Kos várostól 4 km-re lévő Asklepiont, fotó, kis víz és irány Kafelos. Útközben megálltunk a reptérnél, nézegetni a felszálló repcsiket. Majd a reptér után lefordultunk a páva völgy felé.  Szép kis árnyékos erdő, rengeteg földön lévő és fokon csüngő pávacsalád található itt és nagyon sok macsesz. Innen tovább mentünk Kafelosba. A kis város nagyon szép, picit a hegyoldalba épült jellege miatt, erős elvonatkoztatással Santorinire emlékeztetett minket, persze nem volt annyi kékkupolás templomocska mint ott. Itt szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a sziget ezen része sokkal gazdagabb természeti adottságokkal rendelkezik  mint a keleti rész. Rengeteg hegy, gyönyörű, tiszta nyugis hullámos, kevésbé hullámos partok stb. Lemotoroztunk a Cavo Paradisoig. Az oda felé úton, a hegytetőn páratlan kilátás nyílik a Kafelosi öbölre. Imádtuk :)   A látvány egyszerűen gyönyörű. Nagyon szép hullámos tengerpart található itt.  Ha jól emlékszem utána tovább mentünk felfelé egy másik úton az Ag.Ioannis nevezetű partra. Itt is hatalmas hullámok és gyönyörű tiszta tengerpart fogadott minket. Haza felé meglátogattuk Ag.Stephanost is. Szép kis műemlék, rengeteg turistával. Utána a Paradise Beach következett. Ez a sziget déli részén található és a fekvésének  köszönhetően egyáltalán nincs áramlat, ami hűsíteni a forró levegőt. Nagyon nyugis homokos, hosszú tengerpart, rengeteg emberrel és napággyal. Persze vannak olyan részek is ahol a napágyak nem bitorolják a partot. Majd hazafelé puszta véletlen következett egy újabb tengerparti látogatás. Amint kiértünk a főútra pár 100 m megtétele után lefordultunk ballra a sziget északi része felé. Kb 1 km-s kis úton lefelé egy gyönyörű fehérhomokos, hatalmas hullámos tengerpartot találtunk. kb 3-4 km hosszan végig sík hullámos part. Ember egy szál se. Nagyon élveztük, hogy csak mi vagyunk és szinte sajátunknak éreztük az egész vidéket. Sajnos a nevét nem tudjuk, de ez a sziget legvékonyabbik részén, északra helyezkedik el. Nekünk ez a part tetszett a legjobban, olyannyira, hogy másnap újra béreltünk egy robogót és eljöttünk ide egy egész napos fürdőzésre.

 

Állat és növényvilág:  (most már erre is kitérekJ ) Az apartmanunk környékén rengeteg békés kutya, macska. Kabócák stílszerűen zakatolnak, esténként apró gekkók a köveken. Környéken néhány legelésző bocii, tücskök madarak stb.  A szigeten a hegyeken kisebb nagyobb fenyőerdők, de kb a szigetnek a fele kopár. Bár tavasszal biztos zöldebb minden.

 

Étel nekünk az Andreas nevű tavernában ízlett a legjobban. Ez Kos városban található rögtön ahol az út egyirányúvá válik. Szembe vele egy suli. A girosz itt 2 Eur volt és hatalmas nagy, de ezen kívül sok féle étel közül lehetett választani.  A helyiek is oda jártak étkezni és ételt rendelni. Halas éttermeket pedig a város tengerparti sétányánál keresgéljétek.

 

Összességében nagyon szép a sziget, de javaslom hogy ne ragadjon le senki egy héten keresztül egy helyen, mert a legszebb vidékek felfedezéséhez motorra, ill. autóba kell ülnie az embernek.  A turisták összetétele: angol, holland, skandináv népek, német ill olasz. Minket amúgy mindenhol németeknek néztek, mikor megszólaltunk németül, hogy NEIN, wir sind aus Ungarn gekommen…. Néztek nagyokat. J Az éttermekben a pincérek nagyon kedvesek voltunk, beszélgettünk sokat velük a válságról. Szokásos: mindenki elkeseredett, kevés a turista a szigeteken, a pénzt a kormány a gazdagok, bankok, kommunisták :) kapják. Embereknek pedig az adó fizetése jut. (Bár hozzáteszem még mindig jóval kevesebb adót fizetnek mint mi)   Amúgy miután érkezésünkkor leszálltunk a repülőről egyáltalán nem hallottunk sehol egy db. magyar szót.  

Jó pihenést annak aki még csak most tervezi az útját.

üdv

István